НАРОДЕН ГЛАС


Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви война на съдиите

9 10039 05.04.2018
Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви война на съдиите
Пламен Георгиев

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви война на съдиите. Преди минути той изплака в отворено писмо, че магистратите му нарушават човешките права.


Всичко започна с решението на Софийски градски съд да спре делото за конфискация срещу собственика на фалиралата КТБ  Цветан Василев. Съдия Катерина Енчева спря делото, за да попита Съда на ЕС  в Люксембург дали българският закон за конфискацията не противоречи на правото на ЕС, защото позволява отнемане от хора, които не са осъдени.

 

Пламен Георгиев, който е новият стар шеф на комисията по отнемане на имущество, скочи като ужилен срещу това.  Съдията и съдът станаха обект на атака както от медиите на Пеевски, така и от самия Георгиев. Той даде интервю за изданието „Правен свят“ в което внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан, както и че институтът на преюдициалното запитване е в тежест на Българската държава. На свой ред от Съюза на съдиите изразиха остра позиция, че с думите си  Пламен Георгиев  заплашва независимостта на съдебната система.

 

На своя ред, за да не остане по-назад, Георгиев също написа отворено писмо. В него той отбелязва:

 

 „Изразената от Съюза на съдиите в България позиция е в разрез с чл. 10 от Конвенцията, който еднозначно постановява, че „всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи“. Нещо повече, концепцията, че ръководител на висш държавен орган трябва да търпи ограничения в свободата на мнение, нарушава чл. 14 от Конвенцията, според който упражняването на права не може да бъде обект на дискриминация по никакъв признак”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама