НОВИНИ


Режат заплатите на полските политици и министри

5 6091 05.04.2018
Режат заплатите на полските политици и министри

След обществено възмущение водачът на полската управляваща партия днес обяви, че заплатите на политиците ще бъдат намалени, а министрите ще трябва да дарят получените наскоро премии за благотворителност, предаде Асошиейтед прес,цитирана от други агенции.


Полските министри ще трябва да дарят на католическата благотворителна организация "Каритас" премиите си за 2017 г., а заплатите на парламентаристите вероятно ще бъдат намалени с 20 процента, реши управляващата партия, реагирайки на внезапния срив на рейтинга си в сондажите.

"Министрите и държавните секретари решиха до средата на май да дарят бонусите си на "Каритас" за социални каузи", съобщи шефът на "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, цитиран от Франс прес, след съвещание на политическия комитет на партията. "Глас народен - глас божи", добави той на латински.

ПиС реши да внесе незабавно в парламента законопроект за намаляване на възнагражденията на депутатите и сенаторите с 20 процента. Партията ще иска също въвеждане на таван на заплатите на кметовете и други регионални и местни висши чиновници, които често получават по-високо възнаграждение от членовете на правителството. Освен това шефовете на държавни и общински предприятия вече няма да получават каквито и да било допълнителни възнаграждения, които често удвояват заплатата им, каза Качински. Годишните премии, които си е отпуснало правителството за 2017 г., както стана известно през февруари, са възлизали на 15 000 до 19 000 евро. Тези суми шокираха част от обществеността, тъй като средната работна заплата в Полша е около 1000 евро, а заплащането на много от поляците изобщо не достига това равнище.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама