Великденските яйца, козунаците, пролетните салати, червеното вино могат да предизвикат алергични реакции, ако се консумират в големи количества, алармира алергологът интернист д-р Бистра Цолова от Първа градска болница.
Яйцата и млякото в козунаците могат да алергизират, ако се прекалява с тях. Оцветяването на великденските яйца с бои, които съдържат тартразин, понякога отключа псевдоалергична реакция, обяснява пред Фрогнюз д-р Цолова. Тя съветва да не се изяждат повече от 2 яйца на ден.
Най-често обриви се появяват от зеленчуци, обработвани с химикали. Такива най-често са салатите, репите, доматите. Има хора, които не понасят определени подправки, като магданоз, кервиз, и също получават от тях неразположение. Ягодите, цитрусовите плодове са хистаминолибератори и от тях може да се появят обриви, сърбеж, спадане на гласа, затруднено дишане, прилошаване.
Алергична реакция също се отключва от комбинирането на великденските храни, за които вече стана дума, с алкохол. Червеното вино предизвиква псевдоалергична реакция, която се изразява със зачервяване на лицето, сърбеж, прилошаване.
Д-р Цолова уточнява, че алергиите най-често се проявяват в детска възраст и по-рядко в зряла при прекомерна консумация. Тя съветва хората, предразположени към алергии, да си набавят за празниците антихистеминов препарат. „Взет предварително ще намали проявите на алергии”, добавя тя.