НОВИНИ


Д-р Цолова за Фрог: Яйцата, козунаците, салатите могат да предизвикват алергии

3 7808 06.04.2018
Д-р Цолова за Фрог: Яйцата, козунаците, салатите могат да предизвикват алергии
БГНЕС

Великденските яйца, козунаците, пролетните салати, червеното вино могат да предизвикат алергични реакции, ако се консумират в големи количества, алармира алергологът интернист д-р Бистра Цолова от Първа градска болница.


Яйцата и млякото в козунаците могат да алергизират, ако се прекалява с тях. Оцветяването на великденските яйца с бои, които съдържат  тартразин, понякога отключа псевдоалергична реакция, обяснява пред Фрогнюз д-р Цолова. Тя съветва да не се изяждат повече от 2 яйца на ден.

 

Най-често обриви се появяват от зеленчуци, обработвани с химикали. Такива най-често са салатите, репите, доматите. Има хора, които не понасят определени подправки, като магданоз, кервиз, и също получават от тях неразположение. Ягодите, цитрусовите плодове са хистаминолибератори и от тях може да се появят обриви, сърбеж, спадане на гласа, затруднено дишане, прилошаване.

 

Алергична реакция също се отключва от комбинирането на великденските храни, за които вече стана дума, с алкохол. Червеното вино предизвиква псевдоалергична реакция, която се изразява със зачервяване на лицето, сърбеж, прилошаване.

 

Д-р Цолова уточнява, че алергиите най-често се проявяват в детска възраст и по-рядко в зряла при прекомерна консумация. Тя съветва хората, предразположени към алергии, да си набавят за празниците антихистеминов препарат. „Взет предварително ще намали проявите на алергии”, добавя тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама