НОВИНИ


Управляващи и опозиция погват царистите заради външния дълг

19 4895 23.09.2009
Управляващи и опозиция погват царистите заради външния дълг
Милен Велчев Вяра Йовева

Не се притеснявам, при демокрация всеки може да прави каквото иска, коментира за Frognews.bg главният заподозрян за далаверата Милен Велчев. До 6 месеца трябва да стане ясно – ще загуби ли България до 2015 г. до 700 млн. лева?



Финансови операции на царското правителство обединиха в парламента ГЕРБ, сините и БСП. Техни представители обявиха в парламента за създаване на независим екип от експерти, които да разследват скандалната сделка на правителството на Симеон Сакскобурготски за замяна на външния дълг.

Герберът Стоян Мавродиев, сините - Асен Агов и Димо Гяуров и социалистът Бойко Великов са инициатори на проверката. Според тях тя трябва да бъде формулирана: "Анализ за замяната на български дълг и оценка на последствията от замяната за българския данъкоплатец”, а в работната група да участват проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, и проф. Милко Стоименов, доктор на икономическите науки, доскорошен член на Комисията за финансов надзор.

„Подочух за такива намерения, но живеем в демокрация и всеки може да прави каквото иска”. Така коментира за Frognews.bg бившият финансов министър Милен Велчев. Царистът съобщи, че не бил в България в момента, но няма основание да се страхува от намеренията на управляващи и опозиция.
Четиримата депутати настояват резултатите от проверката да бъдат оформени в доклад, който до 6 месеца да бъде предоставен за анализ на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Сделката с външния дълг стартира през март 2002 г. с прякото участие на тогавашния външен министър Милен Велчев, който я обяви за изключително изгодна за България. България емитира нови глобални облигации, деноминирани в евро и долари, с които заменя брейди-облигации за 1.327 млрд. долара. В резултат на трансформацията номиналът на дълга се намалява с 8-10% (около 125 млн. долара), а фискалният резерв се увеличава с около 130 млн. долара от освободено обезпечение. Икономисти обаче оспориха ефекта от сделката и предупредиха, че тя е неблагоприятна за страната, а до падежа на облигациите през 2013 -2015 г. българите ще понесат загуби между 300 и 700 млн. лв.

Замяната на външния дълг бе реализирано с посредничеството на финансови играчи от Лондонското сити при пълно информационно затъмнение, а злите езици твърдяха, че лично принц Кирил, син на тогавашния премиер е замесен във финансовата далавера. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама