АКТУАЛНО


Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските

17 18900 10.04.2018
Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските

Скандалите около интереса на руската банка ВТБ (Внешторгбанк) към българската компания Виваком се разрастват. Депутати от руската Дума настояват Вътрешното министерство и Сметната палата да разследват аферата. Особено настоятелни са представителите на „Единна Русия“, партията на президента Владимир Путин.


Според заключенията от първите проверки, ръководството на ВТБ е изпуснало напълно контрола върху сделката.

Все по-често се споменава и името на Юрий Соловьов, вице-президент на ВТБ, който се счита за мотора на плана за придобиване на Виваком. Говори се, че той не е в състояние да защити интересите на инвеститорите в банката, които от своя страна за да спасят себе си, са готови да жертват банката. Впрочем това не е пръв подобен случай.

 

Вече е пределно ясно, че първоначалното намерение на банкерите да придобият компанията Виваком на стойност три пъти по-ниска от пазарната, а след това да я продадат на части вече по пазарни цени – се е сринало. Провал. Минаха 2,5 години след онзи търг (ноември 2015 г), който уж определи Спас Русев като купувач. Търгът обаче бе атакуван в съда заради множество нарушения, коментират руски експерти.

 

Активът към настоящия момент вече не е интересен за стратегиески инвеститори. Той може да бъде източван, с което се занимава активно намърдалата се там се там команда. Но и техните действия са ограничени от строгите конвенции по облигациите на Виваком, които ограничават действията на мераклийте да разграбват. ВТБ е дала от себе си на себе си – чрез мениджърите - кредит от 240 млн евро (без да се отчитат парите, които банката е платила за своята част като купувач, както и други кредити).

 



Този кредит не може да се погаси без да се продаде компанията. Възможността процесът да се протака не е по силите дори на човек като Андрей Костин, президент на ВТБ и считан до неотдавна за доверено лице на Кремъл. Нещата очевидно са се променили…

 

Освен това на ВТБ се налага да погаси и дълг по облигации на Виваком в размер на 400 млн евро. Срокът изтича през ноември 2018 г. В най-добрият случай на ВТБ ще се наложи да рефинансира и своя кредит от 240 млн евро. На банкерите, които планираха своите дейстивя през 2014-2015 г. 2018 година се е струвала твърде далеч, но тогавашното бъдеще вече е настоящо. В паниката, която е обхванала ръководството на ВТБ, то не можа да измисли нищо смислено и прибягна до решението банката да участва в рефинансирането на обречената сделка и да отпусне нов кредит. Решение, което най-вероятно ще се окаже пагубно, според руски експерти. Те припомнят също, че „дянса ръка“ на Соловьов в София са братята Милен и Георги Велчеви, които ръководят офиса на ВТБ в България.

 

Юрий Соловьов, председател на съвета на директорите на VTB Capital, е готов лично готов да стане собственик на българския оператор Виваком. Това написа преди година руският вестник „Комерсант”. Това Соловьов заявява въпреки водените дела и правните рискове при опита да се завладее оператора от хора със съмнителна репутация.

 



VTB Bank чрез подчиненото й дружество VTB Capital може да стане притежател на 20% (минус една акция) на компанията Vivacom. Руската бака и досега продължава да твърди, че Виваком е била продадена след прозрачен и законен търг, въпреки изнесените данни и факти за точно обратното. Лондонският съд вече се произнесе и потвърди съмненията. Операторът е бил продаден на консорциум, който е представлява интересите на руската VTB и английскиа клон VTB Capital, а офертите на другите кандидати са били отхвърлени по измислени и дори скандални предлози.

 

Медии в Русия припомнят, че името на Юрий Соловьов е замесвано и в други скандали. Един такъв, определен като корупционен, е по т.нар. „мозамбикска сделка“ на ВТБ. Преди две години публикация в Wall Street Journal разкри финансиране на ВТБ към правителството на Мозамбик. Целта е купуване на риболовни кораби за африканската страна. Проверки обаче показали, че всъщност военният флот на Мозамбик е придобил съдове по тайна схема. Голяма част от средствата обаче така и не минали по официални канали, а се озовали в офшорни фирми. Става дума за над 500 млн долара. За сделката отговарял лично Соловьов. Според председателя на Международния валутен фонд Кристин Лагард действията по „мозабикската сделка“ са очевидно корупционни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама