НОВИНИ


Връщане на ученическите лагери искат граждани

1 5426 10.04.2018
Връщане на ученическите лагери искат граждани

Подписка за връщане на ученическите лагери събират граждани. От Гражданска инициатива ”Да върнем ученическите лагери на децата” настояват за законови промени и регламент за гражданско участие в управлението на почивните бази, стопанисвани от ”Ученически отдих и спорт” ЕАД.


Маргарита Спасова, член на Инициативния комитет заяви, че от 165 имота, с които държавата е разполагала, са останали едва 30. Едва шест от тези 30 лагери, са категоризирини, тоест - изпълняват критериите за получаване на една звезда и имат рецепция, интернет, телевизор и телефон за връзка с рецепцията във всяка стая.

Много от местата за отдих на учениците са построени на прекрасни места със запазена природа и чист въздух, където няма интернет и съответно не могат да бъдат категоризирани.

Спасова бе категорична, че интернетът не е нещо, което не е съществено за отдиха и почивката на учениците.

Малцина са и учителите, които знаят, че държавата отпуска средства в размер на 16 лв. на ден за учениците, без комисионни и възнаграждения. Вместо детските лагери, известни още като "зелени" или "сини" училища, в които учебният процес продължава сред природата, сега масова практика е така нареченият "ученически спа туризъм".

Спасова посочи, че от години почивните бази на "Ученически отдих и спорт" са оставени без стопанисване, самият директор се назначава политически конюнктурно, без да може да изпълни програмата си за управление. Част от целите на гражданската инициатива е да бъде заложен в учебния план посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и въвеждането на задължителен ритуал по строяване за химна и издигане на знамето в началото на деня.

 

Преди няколко дни стана ясно, че предприемачът Размиг Чакърян по своя инициатива започва програма за развитие на спортна дейност, насочена изцяло към младите хора.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама