НОВИНИ


Вложител в КТБ съди Кoмиcиятa зa зaщитa oт диcĸpиминaция

0 4980 11.04.2018
Вложител в КТБ съди Кoмиcиятa зa зaщитa oт диcĸpиминaция
БГНЕС

Aдминиcтpaтивeн cъд Coфия днec даде ход на делото (№1833/2018 г.), заведено по жaлбaта нa вложителя в КТБ Beceлин Mиpчeв cpeщy peшeниe нa Koмиcиятa зa зaщитa oт диcĸpиминaция.


Неуважително към съда и некоректно към всички присъстващи в залата беше отсъствието на представител на основния ответник - самата Комисия. Съдията в началото на заседанието обърна внимание на това, че представителят на Комисията е уведомен и призован редовно. В залата присъстваха представители на другите двама ответници – БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, които предоставиха допълнителни материали. Всички имат 7 дневен срок да се запознаят с новите документи, след което се очаква насрочване на следващото заседание.

 

Същността на жалбата на Весели Мирчев, който е и член на НПО „Ние, гражданите“, е че през лятото на 2014 г., когато беше затворена Корпоративна търговска банка, отговорните институциите са имали дискриминационно отношение към правата и защитата на вложителите в КТБ в сравнение с тези във всички други банки, към които са приложени мерки за защита и е предоставена държавна помощ.

 

Пред Административния съд Мирчев оспорва решението на Комисията за защита от дискриминация, което гласи: „Четвърти специализиран постоянен заседателен състав на КЗД приема, че не е доказано съществуването на факти за prima face дискриминация, които на пръв поглед и пръв прочит дават основание за предположение, че вероятно е извършена дискриминация, за да се пристъпи към прехвърляне на доказателствената тежест съгласно чл. 9 от ЗЗДискр.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама