ГЛАСЪТ


За прокурора Рокфелер, къртиците, мишките и плъховете

7 17126 12.04.2018
За прокурора Рокфелер, къртиците, мишките и плъховете
Колажът с прокурор Георги Пенев се разпространява във Фейсбук

Пловдивският обвинител Георги Пенев, който „изплува” от секретна справка на ДАНС като „къртица” на уличен в престъпление данъчен шеф, от години го наричат „прокурора-Рокфелер”.


Причината Пенев да сбъдне американската мечта на българска почва е, че успя да декларира 1 млн. лв. доход. „Историята за ябълката и Рокфелер си има българска версия. Тя звучи горе-долу така - прокурорът от окръжна прокуратура Георги Пенев си купил лозе в пловдивското село Белащица. След това купил още едно, добавил и нивичка... Обединил ги, т.е. комасирал ги, и след време ги продал за 1 млн. лв.

 

Интересното е, че само месец преди успешната продажба Пенев купил друг земеделски имот в същото село, но платил за квадратен метър близо 140 пъти по-ниска цена”, пише „Капитал” през 2009 г. За сделките обвинителят разказва в своя защита: При мен няма скрито-покрито, не действам с подставени лица като другите. Много отдавна съм започнал да купувам земи, още от 2004 г. За мен хубавото вино е хоби и съм ценител и познавач." Георги Пенев пояснява, че нивите и земята са купувани с кредит от фонд "Земеделие" и Хебросбанк.

 

Георги Пенев се забърка в скандал през 2003 г., когато след "задълбочен анализ" реши да освободи от ареста пловдивския рапър-сводник Ванко 1, баща му и братовчед му. Тогава Пенев уж подаде оставка, но впоследствие я оттегли.
Името на прокурора изплува в две скандални дела, които са тясно свързани по между си. За какво става дума: Повече от 6 години еколозите безуспешно се борят с незаконно построено, според тях, предприятие за бутилиране на изворна вода "Нова трейд” ЕООД над с. Бачково, общ. Асеновград, обл. Пловдив.

 

Предприятието е на територията на две защитени зони от НАТУРА 2000 – „Добростан” и „Родопи Средни”. За издаване на строително разрешение се изисква специално одобрение РИОСВ-Пловдив. Защитниците са категорични, че проектът на стойност 14 млн. евро, част от които са европейско финансиране, е осъществен в грубо нарушение на българското и европейско законодателство. Инвеститорът Георги Тучев, запомнете това име, е и собственик на "Нова трейд" ЕООД. В края на 2015 г. природозащитниците сезират пловдивската прокуратура за престъпления по служба, извършени от гл. архитект на Асеновград, длъжностни лица от РДНСК и РИОСВ във връзка със строежа на фабриката за бутилиране на вода. Сигналът, вероятно в резултат на случайния принцип при разпределянето, попада при прокурора Георги Пенев. До ден днешен еколозите нямат резултат.

Пак на случаен принцип, в който абсолютно никой не се съмнява, Георги Пенев е държавен обвинител по нашумялото съдебно дело за убийството на бившият бизнес партньор на Тучев - пловдивския митничар Георги Дребчев. Тезата на Георги Пенев, че убийството е поръчано от бившия кмет на Съединение Евгени Маринчешки, вече покойник, стана на пух и прах в съдебната зала. Появиха се свидетели, които посочиха именно Тучев като поръчител на мократа поръчка. Междувременно той изчезна безследно. Твърди се, че се разхожда в държава, с която нямаме подписано споразумение за връщане на издирвани лица.

 

Георги Пенев пое нашумелия случай с убийството на Жоро Плъха. На медийните обвинения, че прокуратурата мълчи по случая, Пенев заяви обиден на пресконференция: „Аз не съм мишка”. Според източници на Фрог, секретната справка на ДАНС срещу прокурор Пенев, е пратена на главния прокурор Сотир Цацаров. В нея агентите от родното ФБР отбелязват: " Има придобити данни за извършени престъпления". За нея обаче все още упорито се мълчи. Изнесените скандални факти нито се отричат, нито се потвърждават.

 

Екип на Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама