НОВИНИ


Протестите за Желяз накараха чиновниците от властта да се поразмърдат

0 5301 13.04.2018
Протестите за Желяз накараха чиновниците от властта да се поразмърдат

Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по казуса ”Желяз Андреев” едва след като на властта й припари под краката от многохилядните протести в защита на българина в няколко града. ”Фрог нюз” писа подробно за случая, взривил чувството за справедливост у хората. Желяз бе арестуван по искане на САЩ за неговата екстрадиция, както и на 4 други негови колеги.


В подкрепа на Андреев имаше протести в София, Добрич и други български градове. Освен, че отказва задържането на Иван Сергиев, Искрен Георгиев, Любка Христова и Михаела Ненова, прокуратурата няма намерение да оспорва пускането с най-лека мярка "подписка" на Желяз Андреев.


Междувременно външно министерство инициира консултации с правителството във Вашингтон. Правосъдният министър Цецка Цачева отправи покана до американския Департамент за правосъдие, а омбудсманът Мая Манолова поиска преразглеждане на договора за екстрадиция между България и САЩ. 

"Въпросът с Желяз Андреев е политически и той не може да бъде решен от Министерството на правосъдието". Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият посланик в Атина Стефан Стоянов.

Според него трябва законово българското Външно министерство да има важна роля при искания за екстрадиция.

Да бъдеш съден от собствената си съдебна система, е най-върховният израз на суверенитета на една държава. Когато предаваш гражданин да го съди друга държава, това е отказ от суверенитета на твоята собствена държава, категоричен беше той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама