НОВИНИ


Съветът за сигурност на ООН днес пак се събира за Сирия

0 5098 13.04.2018
Съветът за сигурност на ООН днес пак се събира за Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на ново извънредно заседание, поискано от Русия за обсъждане на заплахата за международния мир от евентуални въздушни удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от бтв. Светът пита - защо Тръмп погази предизборните си обещания за ненападение на други държави?


Русия е поискала генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да даде информация пред Съвета, но за днес не е предвидено Гутериш да информира Съвета и не е ясно кой би могъл да го стори, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Откритото заседание на Съвета ще започне в 10 ч. нюйоркско време (17 ч. българско).

Американският президент Доналд Тръмп вече отправи предупреждение. „Гледаме много сериозно и много, много внимателно на тази ситуация. Много е лошо, че светът ни поставя в подобна позиция. Както казах сутринта, свършихме чудесна работа с "Ислямска държава", напълно ги унищожихме, но сега трябва да вземем някои допълнителни решения. И ще го направим сравнително скоро”, посочи той.

Великобритания ще подкрепи Съединените щати. Премиерът Тереза Мей получи зелена светлина от кабинета. Разговаряла е по телефона с Доналд Тръмп. Двамата са единодушни, че е необходим международен отговор, с който да бъде възпряна употребата на химически оръжия в Сирия.

Франция все още обмисля. „Имаме доказателство, че миналата седмица в Сирия са били използвани химически оръжия, най-малкото хлор, от режима на Башар Асад. Когато му дойде времето, ще преценим кое е най-полезно и ефикасно”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

В събота експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия започнат проучване в сирийския град Дума, за да разследват предполагаемата газова атака.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама