АРТ ДЖУНГЛА


Разбиване на преводачески митове

0 7400 13.04.2018
Разбиване на преводачески митове

Книгата на доктора по филология на СУ Мария Пилева ”Бунт, надежда, изкупление”поставя началото на, да се надяваме, разобличаването на преводаческите заблуди, които са ни налагани в миналите над 5 десетилетия. Сериозният научен труд бе представен в Алма матер само преди 2 дни и предизвика огромен интерес освен в специализираните среди и сред читателите.


В любопитната творба са описани и систематизирани фактите около това какво от англоезичните автори на белетристика, ползващи религиозни мотиви, е превеждано на български език и как е направено това. Оказва се, че преводачите са били подвластни на идеологията и политиката по онова време и нерядко са изопачавали буквално казаното от авторите. Така човек неволно си задава въпроса: "Абе, ние какво всъщност сме чели"...
Мария Пилева научно доказва, че голяма част от персонажите в „Пътешественикът“ на Дж. Бъниан, „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо, „Чичо-Томовата колиба“ на Хариет Б. Стоу и Дикенсовата „Коледна песен“ съществуват с изкривени образи в българското литературно пространство, тъй като са познати най-вече от огромните тиражи с цензурирани издания от близкото комунистическо минало. "Това ме провокира да се върна назад във времето на първите преводи, повечето от които се оказаха с изключително богат образен език и изобилие от библейски и религиозни теми и мотиви. Така познатият като уповаващ на собствените си сили, за да развие цивилизационния модел
, Робинзон Крузо се разкрива в светлината на идването на блудния син на себе си; Чичо Том от борец срещу несправедливия западен насилник може да се прочете като верния настойник; Чичо Скрудж от непоправим скъперник, олицетворение на социалната неправда, като обращенеца; а Християн – като духовния пътешественик от този свят до онзи.

Преодоляването на остарели клишета като това, че литературата скъсва с религиозното през Възраждането и дистанцирането от критическите соцтвърдения, тотално повлияли литературата и отнели ѝ библейското начало, биха спомогнали за преосмисляне на някои от подходите при обучението по литература в гимназията и ВУЗ, както и за развиване на естетически вкус", коментира г-жа Пилева пред "Фрог нюз".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама