НОВИНИ


ВАС отмени формулата, по която ни гърбят за парното

0 4441 17.04.2018
ВАС отмени формулата, по която ни гърбят за парното

Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в свое решение от 13 април т.г. и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната - физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото, съобщават в прессъобщение до медиите от съда.


Съдът приема, че методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея.
Първоинстанционният състав на ВАС приема също, че с прилагането на тази методика не се постига целта на Закона за енергетиката абонатите да получават фактури за действително потребената енергия.
Съдът е уважил аргумента на жалбоподателите, че в нашия енергиен закон има текстове, които противоречат на евродирективата за енергийната ефективност, която също изисква фактуриране на реално потребената топлоенергия.
Директивата задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за определяне на разходите за парно и топла вода в сградите, така че да има точно отчитане на индивидуалното потребление и всеки абонат да може да регулира потреблението и сметките си.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама