НОВИНИ


САЩ със смазващи критики към България за нарушения на правата на човека

5 6348 23.04.2018
САЩ със смазващи критики към България за нарушения на правата на човека

Държавния департамент на САЩ публикува доклада си за 2017 г. за спазване на човешките права по света, включително и в България.


Според американските власти най-значимите проблеми, свързани с правата на човека у нас, включват: тежките условия в затворите и местата за лишаване от свобода; липса на независимост на съдебната система; корупцията на всички нива на управлението; трафикът на хора; насилието на мнозинството от обществото срещу етническите малцинства.

Държавният департамент подчертава, че българските власти са предприели стъпки за наказателно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и на други места, които са извършили нарушения на правата на човека, но действията на правителството не са били достатъчни и безнаказаността е проблем.

В доклада са изброени случаи на полицейско насилие, довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е с счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на експерти към ООН за това, че физическите посегателства в полицейските арести могат да бъдат определени като мъчение.

Държавният департамент изброява корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като подчертават, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

В същото време анализи на различни неправителствени организации посочват редица проблеми със защитата на правата на жените, децата (особено тези с увреждания) и представителите на различни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предразсъдъци в обществото срещу много от уязвимите групи.

Докладът обръща внимание и на влошаващата се медийна среда у нас. "Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм", констатират американските власти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама