БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Синдикатите виждат края на ниските заплати

1 6274 23.04.2018
Синдикатите виждат края на ниските заплати
Димитър Манолов

Средната работна заплата нарасна с 12 %. Това значи с около 120 лева повече в българския джоб. Държавата плаща 8 милиарда заплaти на година. Това заяви Пламен Димитров от КНСБ в коментар за разликата в европейските и българските заплати.


"Промишленото производство е с 14 % повече, но там увеличение на заплати няма. В предприятията все още не са усетили промените и ръста. Ние произвеждаме далеч по-евтино. Чуждестранните инвестиции са паднали с 25 %. Пазарът на труда не само, че няма кадри, но и ако има те не искат да работят за ниски заплати. От това можем да заключим, че ерата на ниските заплати свърши", допълни по темата Димитров.

"Имаме системна грешка в структурата на индустрията ни. Произвеждаме неща, които не търпят увеличение. Произвеждаме и 2 пъти по-малко от страните в Европа", коментира темата Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ "Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците", каза още той пред  БНТ.

"Заради ниското заплащане квалифицираното население напуска. Трябва да прекъснем порочния кръг. Говорим, че доходите са ниски, но твърде много неща са по-достъпни в сравнение със Западна България. В страната ни също има перспективи. Трябва да се премахне данъкът върху минималната работна заплата", завърши Манолов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама