СВЯТ


Депутати изгониха Ердоган от турския парламент

0 5148 23.04.2018
Депутати изгониха Ердоган от турския парламент

Турският президент Реджеп Ердоган се възмути от изказванията на опозиционни политици по време на тържествената сесия на парламента, посветена на деня на националния суверенитет и децата, и напусна залата.


Държавният глава определи изявленията, предизвикали напрежение като „позор“ и без да дочака края на речта на един оратор от новата Добра партия, тръгна към изхода.

 

Последваха го премиерът Бинали Йълдъръм и депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която той е лидер, както и водачът на националистите Девлет Бахчели. Атмосферата в пленарната зала избухна, когато лидерът на Народно-републиканската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу спомена  датата 20 юли 2017 г., когато в страната бе въведено извънредното положение, за „властови преврат срещу народа, отнел на избирателите парламентарното им представителство“.

 

Най-голямата „ябълка на раздора“ обаче се оказа пренареждането на местата на групите в пленарната зала, след като новосъздадената Добра партия успя да сформира своя парламентарна група, което пък стана с присъединилите се към нея 15 депутати от РНП. Това политическо инженерство веднага след обявяването на предсрочните избори бе приложено именно с целта да се даде шанс на дясната консервативна Добра партия да участва във вота, а към момента представлява и най-голямата интрига в Анкара.

 

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер, която е бивш министър на вътрешните работи, няма да бъде председател на парламентарната група, тъй като не е избрана за депутат. Утре на първото си заседание групата ще избере своето ръководство.

 

Пренареждането на местата предизвика „криза на столовете“, коалиционният партньор в управлението в лицето на Партията на националистическото движение на Девлет Бахчели не хареса новото си позициониране и избухна поредният скандал. Речта на депутата от НРП Йозгюр Йозел провокира гнева на премиера Йълдъръм и той едва овладя тремора на ръцете си. Депутатът обвини министър-председателя за неадекватното му поведение в нощта на опита за преврат и го нападна заради специалните му привилегии, когато го конвоирали с танкове по време на евакуацията на семейството му.

 

Това не е вярно, когато танковете ми правеха път, аз дадох заповед на самолетите ни да атакуват предателите, развика се Йълдъръм, а депутатите и министрите от ПСР го аплодираха бурно. Председателят на парламента Исмаил Кахраман заплаши с изгонване групата на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/, след като опозиционна депутатка употреби в словото си понятието „кюрдски общини“.

 

Последва изявление на съпредседателката на ПДН Первин Булдан, която припомни, че 8 от депутатите й са в затвора. Тя посочи, че след съмнителния референдум страната е тласната към избори под натиск и в условията на абсурдно беззаконие.

 

„Никой няма право да игнорира нашата воля. Районите, населени с кюрди на тази география, в периода 1925-1950 г. са управлявани с извънредно положение, така беше и във времето 1987-2002 г. Като прибавим и последните две години, извънредното положение в кюрдските райони е общо над 50 години“, заяви от парламентарната трибуна Булдан,цитира БГНЕС. Тя бе светкавично апострофирана от депутат от ПСР, който подчерта, че в редиците на групата му има и представители с кюрдски произход, и определи думите й като подстрекателство към етнически конфликт.

 

Ние сме кюрди, не хора с кюрдски произход, намеси се заместничката на Булдан и посочи, че сред тях има арменци, сирийци, турци, феминисти, а партията е турска. „В географията на Турция съществува единствено правителството на Република Турция. Изявленията ви са в остро противоречие с конституцията. И който декларира наличието на турски райони, на кюрдски райони, трябва да бъде прогонен. Елате и ми докажете разликата в провинциите, или аз ще ви изхвърля от парламента“, разгневи се Кахраман. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама