ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 28 септември

0 4035 27.09.2009
Понеделнишката преса на 28 септември

Вестниците пишат за ревизията в държавата; за тома, че министрите на БСП се отказват от амнистия; че всяка пета фирма е с финансови проблеми.



Ревизията в държавата: 40 прокурорски преписки, оповестява Стандарт.

30-40 са прокурорските преписки по ревизията на държавата. Кога ще бъдат заведени делата, зависи от прокуратурата, ние не се бъркаме в тяхната работа. Това заяви пред БНР премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че съжалява такива като Сергей Станишев, Меглена Плугчиева и Петър Димитров, които са лъгали, че се занимават с магистрали. Дали сме на прокуратурата министрите, които са управлявали пътищата, за да си понесат отговорност за това. Борбата за пътищата е за разпределение на поръчките между три клана, подчерта Борисов. В цялата си жизнена кариера съм се готвил за война, за да живея в мир, заяви Борисов в отговор на въпрос за справянето с икономическата криза. Той допълни, че страната няма да тегли кредити, но ще покаже, че е финансово дисциплинирана, за да може да влезе в еврозоната.

Министрите на БСП се отказват от амнистия, пише Дневен Труд.

Бившите министри от БСП воглаве с експремиера Сергей Станишев ще се откажат от амнистията за ръководните кадри, срещу която скочи ГЕРБ, решиха вчера червените на семинара си в Боровец. Помилването е залегнало в закона за амнистията - от отговорност се освобождават всички, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които е предвиден затвор до 5 години. До края на седмицата социалистите ще подадат до главния прокурор Борис Велчев заявления, че предварително се отказват от милостта, съобщи соцдепутатът и бивш вътрешен министър Михаил Миков. Още не е ясно дали съуправленците на БСП от НДСВ и ДПС ще последват примера им.

Всяка пета фирма с финансови проблеми, установява Дневен Труд.

Бизнесът у нас не е оптимист за скорошно излизане от кризата, показват данните в последното изследване на бизнес климата на Националния статистически институт (НСИ). “Следващите три месеца ще бъдат нелеки”, заяви председателят на националната статистика Мариана Коцева. Всяка втора фирма има проблеми с несигурната икономическа среда, всяка пета има финансови проблеми и почти всяка четвърта има намерение да освобождава работна ръка”, обясни Мариана Коцева. Най-големи песимисти в очакванията си за следващите шест месеца са шефовете от строителния бизнес

Правителството обмисля: Повишение и на акциза за бензин от 2010 г., цитира Дневник.

Финансовото министерство обсъжда извънредно повишаване и на акцизите за горивата от началото на 2010 г. Това потвърдиха няколко източника от правителството ден след като стана ясно, че подобно увеличение се планира и за цигарите. Причината за изненадващата идея за облагането на горивата е търсеният ръст на приходи за бюджет 2010, чиято чернова вече се обсъжда във финансовото министерство. Опасенията са, че ако цената на петрола се задържи на сегашните си нива (около 70 долара за барел - бел. ред.), приходите от ДДС при вноса няма да са достатъчни. Така по-високото облагане на потреблението на горива ще компенсира донякъде негативите от ниската цена при ДДС постъпления в условия на криза. Такава промяна обаче ще има и негативни ефекти - ръст в цената на горивата и на разходите за частния сектор, затова още не е сигурно дали ще се предприеме, обясниха източниците на "Дневник".

Продали нови вагони, возят ни с брички, твърди 24 часа.


Още една сделка - за продажба на кушет-вагони през 2005 г., изпрати на прокурор новият транспортен министър Александър Цветков. Преди това той бе назначил проверка от инспектората на министерството, която да провери защо са продадени най-новите кушет-вагони, с които са разполагали Българските държавни железници, а са оставени старите от 1968 г. Министър Александър Цветков се е впечатлил особено от мотива за продажбата: че най-новите вагони от 1986 г. се износвали бързо, а тези от 1968 г. не се износват бързо и те са останали. Това е едно интересно управленско решение - да продадеш всички нови вагони, и да оставиш тези от 1968 г. и след това търсим отговорност от шафнера, реагира той, визирайки инцидента със загиналите във влака при Червен бряг.

Кунева забрани силна музика в слушалките, научаваме от 24 часа.

Европейската комисия поиска нови стандарти за силата на звука, произвеждан от мобилните устройства за музика като MP3, уокмени, джиесеми и FM, тъй като те заплашват гражданите с оглушаване. Комисията поръча на стандартизационния си комитет да разработи максимални стойности, които ще бъдат задължителни за устройствата, продавани в ЕС, и ще се залагат като техни фабрични настройки. По данни на Еврокомисията около 10 млн. европейци, предимно младежи, ги грози загуба на слуха, сърдечни проблеми и трудности в ученето. Преди година комисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева предупреди, че един от 10 младежи е застрашен от силната музика и че това е особено рисковано, когато тя се слуша на улицата или в градския транспорт.

Еврокомисията наля 370 млн. лв. в метрото, радва се Монитор.

Точно 185 153 801 евро ни отпусна Брюксел за част от втората дъга на столичното метро. Парите са по оперативна програма "Транспорт" и са най-солидната финансова инжекция по програмата до момента. Сумата е за строителството на подземната железница по линията пътен възел "Надежда" - Централна гара - пл. "Света Неделя" - бул. "Черни връх". Добрата вест донесе вчера премиерът Бойко Борисов. "След девет месеца преговори с Еврокомисията, в която тя ни тестваше заслужаваме ли тези пари, те вече са факт", обяви Борисов и пресметна - "185 млн. евро, обърнати в българска валута, са си 370 млн. лева. И това финансиране е дошло в България, не е само на хартия"" Премиерът разказа и как се е пошегувал с финансовия си министър. "Нямаме очилца, но сме докарали 370 млн. лв. свежи пари в страната", казал той на Симеон Дянков, който носи очила. "Няма по-добра антикризисна мярка от това, някой да ти даде тези милиони евро. Общата стойност на проекта по втората дъга е малко над 247 млн. евро. Парите, отпуснати от оперативната програма, са над 157 млн. евро, Националният фонд към финансовото министерство ще управлява останалите 27,8 млн. евро, а Столичната община вече задели 61,9 млн. евро, за да може да стартира по план строителните работи.

Железничарите най-после получиха пари за юли, съобщава Дума.

Над 300 железничари протестираха вчера в Горна Оряховица срещу антикризисните мерки за спасяване на БДЖ, които според тях излагат на риск сигурността и безопасността на движението на влаковете и няма да доведат до стабилизиране на железницата. Синдикатите настояват да бъдат спрени масовите уволнения в двете жп компании - БДЖ и "Железопътна инфраструктура". Те поискаха незабавно да им бъдат изплатени забавените заплати и не приемат предприетите мерки за частично издължаване на сумите през следващите три месеца. В петък са платени заплатите за юли на железничарите. На около 30 млн. лв. възлизат забавените плащания на близо 30 000 работници и служители в двете компании. Индиректно обаче проблемът засяга около 100 000 души. По-късно заместник-министърът на транспорта Камен Кичев обяви, че 70 на сто от държавната субсидия за БДЖ и НКЖИ е похарчена в първата половина на годината. Ведомството в момента преговаряло с товарни компании за нови договори за превоз на товари. С тях трябвало да се компенсират загубите от затварянето на "Кремиковци".

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама