СВЯТ


Преизбраха Махмуд Абас за председател на ООП

0 5127 04.05.2018
Преизбраха Махмуд Абас за председател на ООП

Палестинският президент Махмуд Абас бе преизбран за председател на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), предаде Ройтерс. Това стана в края на четиридневно заседание на Палестинския национален съвет в Рамала, на което бе избран и нов Изпълнителен комитет.


Девет от 15-те члена на най-висшия орган на ООП са нови хора. Новият Изпълнителен комитет не бе посочен с общи избори, а чрез консултации с фракциите от ООП, които участваха в заседанието на Палестинския национален съвет. Заседанието бе свикано от Абас за пръв път от 22 години отчасти за изготвяне на стратегия в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив.

Движенията Хамас и "Ислямски джихад", както и някои фракции в ООП бойкотираха заседанието. Някои от тях не искаха да присъстват на събитие, организирано в окупирания от Израел Западен бряг, а други искаха заседанието да се отложи, за да има повече време за консултации и постигане на помирение между Хамас и движението Фатах на Абас.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама