ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 29 септември

0 3974 28.09.2009
Пресата на 29 септември

Вестниците пишат за лихвите по влоговете у нас, които са най-изгодни в Европа; че ако ни се плащаш данъка, ти вдигат двойно лихвата; че свършват гробовете в София - започват незаконни погребения.



Лихвите по влогове у нас - най-добри в Европа, сравнява Дневен Труд.
Българските банки са най-изгодното място в Европа, където да вложите парите си. Това сочи сравнение на оскъпяването по влоговете между нашите и европейските трезори. В момента нашите банки предлагат между 6,50 и 9,75 на сто доход за 3-месечен депозит. В Евросъюза приходът от такива пари в банка варира от 0,96% в Белгия до 4,06% в Кипър, сочат данни на Европейската централна банка за юли 2009 г. Финансовата криза вече овърша банковия сектор у нас, а покрай него и цялата икономика. Високи лихви по заеми и депозити, ръст на безработицата, свиване на икономиката - думи, които всеки ден се повтарят от медиите и с които хората като че ли вече свикнаха. За едни кризата бе брадва, за други обаче - сватба. Тези, които имат пари на влог, вече печелят яко от високите лихви и ниската инфлация. Други губят спестяванията си, тъй като са без работа и трябва да посегнат на белите пари за черни дни.

Първа птичка! Лизингът поевтинява, следват лихвите, оптимистично настроен е 24 часа.
Лизингът за автомобили започна да поевтинява, условията стават по-облекчени, а някои фирми искат само лична карта от клиентите. Лихвите падат и колите ще поевтинеят още, заявиха големи вносители, които участват в "Автомобилен салон" на Есенния панаир в Пловдив, открит вчера. В момента оскъпяването се движи между 5,25 и 8,46%. Допреди месец лихвата е била с близо 10 процентни пункта по-висока. С 10 на сто е намалял и размерът на първоначалната вноска и повечето компании вече искат 15%. В Европа лихвите по лизингите паднаха и у нас ще ги свалят още, смятат вносители. Според други условията по лизингите няма да се променят осезателно, но ще падат цените на автомобилите.

Не плащаш данъка - вдигат двойно лихвата, научил е 24 часа.
Вдигане на наказателната лихва за просрочени данъчни задължения се подготвя по идея на финансовото министерство.
Размерът й щял да е основният лихвен процент на БНБ за периода плюс 20 пункта и така да се изравни с този при неплатени осигуровки. В момента за просрочени плащания по различни данъчни задължения се начислява лихва, която е равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта. Най-вероятно промяната ще се обсъди в Министерския съвет още тази сряда. Планът на кабинета бил размерът на наказателната лихва да се изравни за всички видове задължения към бюджета. Мотивът за предложението бил да се стимулират главно фирмите да не се бавят с плащанията на данъчните си задължения към държавата. От финансовото министерство вчера отказаха официален коментар. Според статистиката на Националната агенция за приходите средният годишен обем на просрочените данъчни задължения е около 850 милиона лева.

5,50 стига за министър, за келнер - не, пише Стандарт.
Студентска диплома от 5,50 стига за министър, но не и за келнер. Това е положението у нас в разгара на кризата. Бойко Борисов обяви вчера пред възпитаниците на УНСС, че ще ги вземе в кабинета, ако изкарат успех 5,50. "Имаме нужда от млади и неопетнени хора с нестандартен ум. Трайчо, вземай половината младежи и направо ги назначавай в бордовете, така ще знаем, че започваме на чисто", обърна се премиерът към министър Трайчо Трайков.
В същото време стана ясно, че 4000 души в бюрото за студентски труд в столицата се борят за обявените едва 6 работни места. Кризата е порязала останалите оферти, които миналата година варираха между 50 и 100 месечно. Да се намери работа като сервитьор и барман е почти невъзможно, призна шефката на бюрото Катя Тенева.

Министерствата искат смело от бюджет 2010, твърди Дневник.
Въпреки спада на данъчните приходи заради кризата, който ще продължи и догодина и планираните драстични съкращения на администрация, министерствата искат с над 4 млрд. лв. повече разходи от бюджет 2010 в сравнение с отпуснатите им през тази година.  Това става ясно от обобщение на исканията, направено от финансовото министерство, с което "Дневник" разполага. Претенциите на министерства и държавни агенции и комисии са за 20.275 млрд. лв., което е с 18.35% повече от заложените в тазгодишния бюджет и с 25.8% над разходите, останали след предприетите през август от кабинета "Борисов" съкращения. Сумата на претенциите ще нарасне още, тъй като образователното министерство, Министерският съвет и Народното събрание още не са изпратили плановете си.

В края на октомври ще е ясна съдбата на АЕЦ "Белене", информира Новинар.
В края на октомври ще стане ясно каква е съдбата на проекта АЕЦ „Белене”. Това уточни премиерът Бойко Борисов, след като участва в откриването на 90-та юбилейна академична година на УНСС. Той съобщи, че тази сутрин в 8 часа е разговарял с генералния директор на германската компания RWE за проекта АЕЦ "Белене". „Можем да ви разкажем как не трябва да се договаря един проект - без да имаш осигурено финансиране и без да имаш пазар”, обърна се Борисов към студентите. Той попита риторично може ли да се прави договор и проект, да се похарчат стотици милиони, без да се знае колко ще бъде крайната цена на централата и на електрическата енергия, както и кой ще строи съпътстващите мощности за няколко милиарда.

Свършват гробовете в София, почват незаконни погребения, алармира Дневен Труд.
Нова криза, този път с гробните места, се задава в София най-късно до 7 месеца, алармира вчера шефът на общинско предприятие “Гробищни паркове” Венцислав Григоров. “Останали са около 10 дка в “Бакърена фабрика”, а на месец погребваме по 200-250 покойници върху декар”, каза той. В останалите гробища мъртви се полагали само в семейни вечни домове. Главният архитект на София Петър Диков обещал да се осигурят още 35 дка в “Бакърена фабрика” и 40 дка на Малашевските гробища, но процедурите по терените били тежки (отчуждаване, планове) и не били приключили. Според Григоров, ако това не стане до половин година, предприятието щяло да бъде принудено да прави незаконни погребения върху предвидените имоти, а процедурите да продължат.

Два небостъргача върху “Софияленд”, съобщава Стандарт.
Небостъргачи изникват на мястото на "Софияленд". Това предвижда общият устройствен план на София, чиито последни промени бяха дискутирани в комисията по инженерна инфраструктура на столичния общински съвет. На терена на бившия атракционен парк ще бъдат изградени бизнес сгради, като поне две от тях ще се извисяват до облаците. Главният архитект на София Петър Диков каза, че покрай затворения лунапарк е планирано да се направи нов булевард, който ще бъде продължение на бул. "Никола Вапцаров" до улица "Сребърна" паралелно на бул. "Черни връх". При строежа на пътя максимално ще бъде ограничено засягането на горската част в парка. Каквото е предвидено за гора, ще си остане гора, гарантира Диков пред представители на граждански организации. Главният архитект съобщи още, че строежът на метрото по бул. "Черни връх" в горната му част към РУМ-а и "Кошарите" ще се извършва без спиране на движението, като и тук ще се направи максималното да не се изсичат дървета.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама