АКТУАЛНО


Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното

18 13438 12.05.2018
Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното
Проф. Николай Слатински БГНЕС

Отечество, Държава, Стратегия, Геополитика, Демокрация, Свобода, Сигурност, Собственост, Отговорност, Дълг, Върховенство на закона, Либерализъм, Патриотизъм, Запад, Евразия...


Ние си мислим, че отговорите на големите въпроси, в частност на този защо сме аутсайдерско общество в опашката на Европа по всички позитивни параметри и сме далеч откъснали се лидери по всички негативни показатели, се крият в големите думи, обясняват се с гръмките слова, стават ясни чрез фундаменталните понятия, формулират се чрез философските категории...

Но това невинаги е така, то практически много рядко е така.

Понякога е достатъчно нещо мъничко, почти неочаквано като случка, дребничко като зрънце истина, препречило ни се напълно внезапно. И в него се крие търсеният отговор или поне то ни дава някакъв отговор на някой от големите въпроси.

Ето така в сагата с алпиниста Боян Петров ние, българите, като общество ударихме дъното! Не всички, но мнозина сред нас, а това значи е вина на всички нас.
Като прочетох толкова много ненавистни коментари, не можах да спра изблика на емоцията - Господи, ние сме сигурно генетично увредени, ние вероятно сме дефектни като социум, в нашата социална тъкан може би има нелечима язва, в мозъка ни на нация като че има тумор, у нас като народ сякаш клокочат такива злоби, които поглъщат всичко човешко, съвместно, солидарно, обединяващо!

Как да си обясня иначе това ниско и низко падение, което изби като уродлив цирей върху лицето ни на общност от разумни индивиди?
Ще кажате - преувеличаваш, пресилваш, драматизираш, мелодраматизираш!

Де да беше така. Пак казвам, илюзия е, че отговорите на всички големи въпроси се дава с големите наративи, с големите разкази, с големите етикети, с големите клишета.
 
Неизбежно идва време, когато Истината лъсва и чрез най-обикновената случка, чрез най-простичкото събитие. Но лъсва със страшна сила. Ние ли сме това, или не сме?
И кой е виновен за израждането на облика ни - дали огледалото, в което обликът се отразява, или носителят на този облик?
 
 
Проф Николай Слатински

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама