НОВИНИ


Медицинските сестри се заканиха: „Днес протест-утре стачка”

0 5577 12.05.2018
Медицинските сестри се заканиха: „Днес протест-утре стачка”
Площад "Независимост" БГНЕС

„Днес протест-утре стачка”. Това гласи един от плакатите на протеста на специалистите по здравни грижи в София. Площад „Независимост” се изпълни с хората в бели престилки от цялата страна, които излязоха на протест за достойни заплати на връх Международния ден на сестринството – 12 май.


„Искаме реформа, но не на парче”, „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Искаме стабилност на здравеопазването и сигурност за гражданите”, гласяха още част от плакатите, които носеха те днес. Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г. На протеста бе прочетена декларация, която е адресирана до председателя на Здравната комисия в 44-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването. Сред специалисти по здравни грижи са медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти.

„Не искаме да се стига до стачки, ние искаме да се грижим за пациентите. Нашето призвание и работата ни е това, но в крайна сметка искаме да кажем на обществото, че повече така не можем да работим. Ние работим на 2 и на 3 места, по този начин ние поддържаме системата. Нашата средна възраст все повече нараства. Средната ни възраст е около 53 години. 20% от работещите в системата са пенсионери, още 20% предстои да се пенсионират през 2022г. Това означава, че в рамките на по-малко от 10 години България ще има 60% от тези, които в момента работят. Ако нас ни няма, обаче, няма кой да се грижи за пациентите. На практика няма да има здравеопазване. Ние сме елемент от националната сигурност и затова трябва да ни чуят и да има политическо съгласие, за да може тези проблеми да се решат”, каза Петя Недкова, която е председател на Национален съвет по качество към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

На протеста днес имаше над 3000 човека от цялата страна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама