АКТУАЛНО


Стефан Солаков: Папата прости на Али Агджа, но не оневини България

8 7707 14.05.2018
Стефан Солаков: Папата прости на Али Агджа, но не оневини България
Стефан Солаков

Годините, които изминаха, 37 ако не се лъжа, бяха едно доказателство, че когато един почти библейски мотив се разиграва, то геополитиката разрушава една човешка съдба.


Човекът не е подозирал, че ще стане пионка в световна конспирация. Това коментира по БТВ журналистът Стефан Солаков, участвал активно в кампанията в защита на Сергей Антонов, по време на процеса за атентата срещу Папа Йоан Павел II.

 

Според Солаков това е било една предварително манипулирана акция, в която са били замесени държави от Западна Европа, когато там избухват протести срещу демократичната власт. Именно Италия е една от горещите точки, където напрежението е най–силно, каза той.

 

Атентаторът Мехмет Али Агджа е вкаран в една операция да прочисти Турция от такива „вестникари“, както наричат тогава журналистите, казва Солаков. След като извършва убийство, той е вкаран в затвора и в последствие е изваден именно от такива престъпни организации, за да извършва подобни услуги. Когато минава през България Агджа установява връзки с турски контрабандисти, покровителствани от нашите служби, които главно се занимават с трафик на наркотици и оръжия. Минавайки от тук има твърдения, че при посещение на Папата в Турция преди години, именно Агджа е направил призив той да бъде разстрелян като „копиеносец“ на войнственото християнство, заявява Солаков.

 

Когато се озовава в Италия, италианската мафия има нужда точно от такъв терорист. Идеята е той да стреля по папата, но без да го убива, което личи и от начина, по който е извършено престъплението. Година по – късно по показания на Мехмед Али Ахджа като обвиняем е привлечен и българинът Сергей Антонов. Според Солаков има замесени и българи в изкуствено създадената българска следа в този атентат. Първоначално се е смятало да бъде натопен руски дипломат, но по–късно е бил избран Антонов, защото е по–слаб психически и е имал доста проблеми по това време, допълни гостът. Тогава напрежението между Италия и България ескалира и временно са прекратени дипломатическите отношения между двете страни. По-късно обаче се оказва, че Агджа лъже, тъй като се обърква в твърденията си.

 

Солаков отрече твърдението, че Папата въпреки всичко е оневинил България. По думите му той до последно не е излизал с официална позиция за това и е имал влечение именно към подобни конспиративни теории.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама