НОВИНИ


Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки, мафията пие шампанско

4 4253 16.05.2018
Парламентът ограничи обжалването на обществени поръчки, мафията пие шампанско

Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки. За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателят трябва да докаже, че има пряк интерес към нея.


Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени. За да бъде по-бързо съдебното производство, съобщенията и призовки ще става и онлайн или по факс.

Вносителите на закопроекта, сред които е и шефът на правната комисия Данаил Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби. Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред.

Предложените промени бяха приети на първо четене с 93 гласа "за", 20 депутати гласува против приемането на закопроекта и 42 народни представители се въздържаха.

Поредните лобистки поправки. Вече ще печелят и обжалват само фирмите близки до властта. Те и досега печелеха близо 80% от поръчките, но от време на време някоя фирма си търсеше правта в съда за груби нарушения и очевидни толерирания. Свързани са в мафиотски структури, коментира правният експерт Димитър Велинов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама