НОВИНИ


Система лови депутати тарикати

1 5402 30.09.2009
Система лови депутати тарикати

За да гласуват, народните избраници трябва да се чекират на входа. Нова пропускателна система вече контролира достъпа им до Народното събрание.



Монтираните на входа на сградата устройства отчитат с четец влизането и излизането на всеки депутат и представител на администрацията. Системата обаче блокира, ако народен представител се опита да премине с повече от една депутатска карта. Новата система отбелязва и часът, минутата и датата на влизане на всеки депутат. На монитор излиза образът и данните на лицето, което влиза.

Целта на новата система е да се прекрати гласуването с чужди карти. Ще се отчитат случаите, когато с картата на някой депутат се гласува в парламентарна зала, въпреки че той не е влязъл в сградата.

Пропускателната система може да пуска до 30 души в минута.Журналистите вече ще влизат в сградата на парламента от страничен вход, различен от този, през който преминават депутатите.

Системата е поръчана от предишното Народно събрание и по предварителна инфрормация струва 183 000 лева, вместо предварително обявените 300 000 лв. На по-късен етап в картите се очаква да бъде въведена и биометрична информация.
До 2010 г. битката с гласуването с чужди карти и отсъствията на народните представители трябва да бъде спечелена, обяви целта си шефката на парламента Цецка Цачева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама