НОВИНИ


ФСБ разкри екстремистка група в Крим

1 4580 21.05.2018
ФСБ разкри екстремистка група в Крим

Федералната служба за безопасност на Русия разкри екстремистка група, създадена от съветника на депутата на украинския парламент (украинската Рада) Мустафа Джемилев по указания на издирвания лидер на Меджлиса на кримско-татарския народ (който е забранен в Русия) Рефат Чубаров, съобщи РИА Новости.


От ведомството уточниха, че екстремистите са планирали престъпления за сплашване на "проруски настроените кримски татари и нагнетяване на междунационалното напрежение" на полуострова.

 

Групата е сформирана в Харков. В нея влизат съветникът на депутата Ерол Велиев и боксьора А. Стешенко и А. Третяков.

 

През април Стешенко бе "разкрит" при влизане в Крим, където е планирал провокация в навечерието на годишнината от подписването на Указа на президента "За мерките за рехабилитация на арменския, българския, гръцки, кримско-татарския и немския народ и държавната поддръжка за тяхното възраждане и развитие".

Освен това, през януари екстремистите запалиха дома на мюфтията на Крим Емирали Аблаев. При това те използваха бутилки със запалителна смес, информира руската агенция.

 

За всяка проведена акция е било обещано по $500, уверяват от изданието. Образувано е наказателно дело за екстремистка групировка, вербовка и участие в нея. Велиев и Третьков са обвинени задочно. Те са обявени за общодържавно издирване.

Припомняме, украинският депутат Мустафа Джемлиев произхожда от семейство на дисиденти, изселени от Крим през 1944 г. Тогава той е още бебе.

 

В по-зряла възраст започва да се съпротивлява на режима и прекарва 15 години по съветски лагери. През 1991 г. участва в създаването на автономната република Крим като част от Украйна. В продължение на две десетилетия е начело на представителния орган на татарите -Меджлис и е депутат в украинския парламент .

 

През 2014 г. след като Русия анексира полуострова, Джемлиев и семейството не са допускани в Крим.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама