ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 2 октомври

1 3989 01.10.2009
Петъчната преса на 2 октомври

Вестниците пишат за това, че ЦСКА били в дъното на измамата, според Батков; за подготвян иск за царските гори; за опасността Рилските езера да станат блата.



Батков: ЦСКА е в дъното на измамата, цитира Дневен Труд.

Клетият ни футбол много е преживял, но такова чудо май не е било. Шейсетгодишната война “Левски” - ЦСКА стигна апогей, който ударно й помага да стане поне стогодишна. Мегасензационният скандал по оста Тодор Батков - Димитър Борисов /Иво Иванов е на път да засенчи дори прословутия случай с финала за Купата на България от 1985-а, когато по препоръка на Политбюро на ЦК на БКП двата гранда бяха разформировани и преименувани.
Адвокатът отправи обвинения които, ако се докажат, могат да потопят ЦСКА като “Титаник”. Или поне босовете на клуба от холдинг “Титан”. “Червената” агитка пък щурее от кеф и прекръщава нашумелия у нас турски сериал “Перла” в... “Рубин”.
Аферата се разбушува на 19 септември, когато каре водещи “сини” футболисти тръгна за Москва по оказал се по-късно фалшив сигнал за трансфер в руския шампион “Рубин” (Казан).

Подготвя се иск за царските гори, пише Дневен Труд.

Държавата да подготви процедура, с която да си върне собствеността върху т. нар. царски гори. Това предлага в доклад до премиера Бойко Борисов Държавната агенция по горите. Искът за собственост срещу наследниците на бившите царе ще бъде заведен от 3 ведомства: министерствата на регионалното развитие и на земеделието и от ДАГ. Държавата ще доказва правото си на собственост както за два пъти върнатите 4521 дка, описани и в крепостни, и в нотариални актове, представени от Симеон Сакскобургготски, така и за всичките над 16 500 дка, които са му дадени. В доклада до премиера се посочва, че във връзка с извършената реституция е образувано наказателно производство срещу неизвестни извършители. В хода на разследването е назначена тройна експертиза. Върху нейните заключения прокуратурата прави извод, че имоти, описани в крепостните актове към заявлението от наследниците на цар Фердинанд, са били включени и в нотариалните актове, приложени от наследниците на Борис III.

Овчаров ощетил държавата с 2 млрд. лв., твърди Монитор.

Над 2 млрд. лева за 4 години е загубила страната ни заради сключени неизгодни договори за доставка и транзит на руски газ. Това съобщиха вчера Мария Капон и Елеонора Николова. Двете предадоха вчера в Софийска градска прокуратура сигнал за сключване на скандалната сделка, която е в ущърб на обществения интерес. Според документите, с които двете разполагат, има сключено допълнително засекретено споразумение към договора за доставка и транзит на руски газ. С него страната ни се задължава 2 пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева. Според Капон и Николова това увеличение е неправомерно и необосновано. Според новите договори бартерният газ през 2013 г. трябва да достигне цената на нормалните доставки. По думите на Капон на прокуратурата е представен и сключеният от Румен Овчаров договор. С бездействието на ексминистъра на икономиката и енергетиката е пропусната възможността България да използва тези договори така, че да гарантира доставките на газ и една нормална цена, договорена преди 10 години. Внесените документи са от 2006 година, уточни Капон. Според нея щетата, която е нанесена, е на стойност 2 млрд. лева.

Изборите в София: Тя е!, тръби 24 часа.

Два месеца след съставянето на правителството на ГЕРБ и то, и премиерът Бойко Борисов се радват на изключително високо доверие сред столичани - над 65%. Това показват данните от представително проучване в столицата на Центъра за анализи и маркетинг, проведено между 26 и 29 септември. Действията на кабинета за ревизия на управлението на тройната коалиция се одобряват от 85% от софиянци, включително от симпатизанти на опозицията. Рейтингите на политиците след парламентарните избори са силно променени. Освен че Бойко Борисов (65,8%) продължава убедително да оглавява топдесетката на политиците, положително развитие има и при Цветан Цветанов (над 50%) и Йорданка Фандъкова (45%).
Добрата оценка за управлението на София, високото доверие в кабинета и лично в премиера Борисов, както и високото доверие и симпатии към кандидатката на ГЕРБ правят нейното избиране за столичен кмет почти сигурно, при това още на І първи тур. Между 44 и 48% в столицата заявяват, че ще гласуват за Фандъкова.

Учители искат опростяване на учебниците, децата не ги разбирали, информира Новинар.

Авторите, които се изучават в часовете по литература в българското училище, трябва да бъдат актуализирани. Причината за това е, че учениците масово не разбират текстовете, които изучават, признаха преподаватели по време на дискусия, организирана от Факултета по славянски филологии към Алма матер. Според различни европейски изследвания учениците в 4 клас показват високи постижения и изпреварват връстниците си от Англия, Франция, САЩ и Австрия. В 8 клас обаче българските тийнейджъри вече са на опашката в целия ЕС, обясни проф. Милена Кирова, преподавател по българска литература. Във връзка с това експертите на просветното министерство вече разработват програма, която да реформира учебното съдържание, така че то да стане по-разбираемо за учениците.

Силното евро разтревожи Европа, информира Дневник.

Европа започва битка с една от ключовите пречки за бързото й възстановяване от рецесията - високата обменна стойност на еврото спрямо останалите световни валути. Еврокомисарят по монетарните въпроси Хаокин Алмуня и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише съобщиха вчера, че в събота в Истанбул ще има специално обсъждане на този проблем и приемане на обща позиция преди срещата на финансовите министри и централните банкери от
Г-7. Новината от вчерашното заседание на финансовите ръководители от еврозоната в шведския град Гьотеборг веднага натисна еврото и то поевтиня спрямо 13 от 16-те основни валути.

Опасност Рилските езера да станат блата, тревожи се Дума.

Седемте рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия около тях, обявена за зона с ограничено човешко присъствие, алармираха вчера "Граждани за Рила", предаде "Медиапул". Организацията заплашва, че ще сигнализира Върховната административна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за неправомерното разпореждане с държавна и общинска собственост от фирмата "Рила спорт", която стопанисва лифта и изгражда ски комплекса "Супер-Паничище" в Националния парк Рила. Дирекцията на парка признава, че липсва оценка за броя на посетителите, които крехката екосистема около езерата би могла да издържи. Туристите извършвали редица нарушения, като палели огън, хвърляли монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожавали рядка растителност и причинявали неограничено шумово и биологично замърсяване, твърдят еколозите. Над 60 000 туристи са посетили езерата през лятото, обяви Стефан Кирилов - старши експерт в "Национален парк Рила", цитиран от "Фокус". Кирилов призова хората, които ще се включат в предстоящото на 3 и 4 октомври почистване на Националния парк да ползват само маркираните туристически пътеки около езерата. Кметът на Спарарева баня Сашо Иванов обясни, че през цялото лято, откакто е започнала експлоатацията на лифта към езерата, се е пресилвала темата за замърсяването на района около тях. Славейко Стайков от "Рила спорт" коментира, че е абсолютно невъзможно с бюджета на Национален парк Рила да бъде охранявана ефективно цялата територия на парка. Според него не трябва да се допуска натрупването на критична маса боклуци в района на Седемте рилски езера.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама