НОВИНИ


Протест срещу инсталация за изгаряне на отпадъци

0 4329 28.05.2018
Протест срещу инсталация за изгаряне на отпадъци

Протест срещу изграждането на инсталацията за производство на енергия в София от отпадъци. Инициатори са от „Политическа група 5”“и екологичното сдружение „За Земята“. Според тях новата инсталация е опасно и скъпо разхищение на енергия и още един източник на фини прахови частици, тежки метали и парникови газове.


На 17 май общинският съвет одобри тегленето на заем за реализирането на проекта. Според управляващите европейският съюз не би финансирал проект, за които има и най-малки съмнения , че крие рискове за здравето на хората. Изчисленията дори показват, че замърсяването от ТЕЦ София ще намалее с близо 10 %, ще бъдат спестени и около 12 милиона евро годишно от природен газ.

 

"Съгласно доклада за оценка въздействие на околната среда , 49, 5% от времето на тази площадка вятъра е под 1 м /сек , което значи че там вятър няма, а това означава, че всички отделени емисии ще се натрупват на място, те няма да се разсейват. Това е проблема и това е голямата лъжа, защото във всички тези градове и в Стокхолм, и във Виена, те са разположени наравно и винаги духа вятър - емисиите се разсейват. И другото , което определя тази голяма лъжа е, че не се предвижда контрол на замърсяването на териториите", твърди Мирослав Спасов от протеста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама