МИСТЕРИИ


Здравната карта застрашава живота на пациентите, алармират лекари

0 6672 29.05.2018
Здравната карта застрашава живота на пациентите, алармират лекари

”Тази карта няма да реши проблемите, защото е сбъркана философията, по която е правена”, заяви д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз.


Тя подчерта, че Здравната карта не трябва да е финансов инструмент за рестрикции на бюджета на НЗОК и допусна, че ще бъде атакувана в съда и ще падне, ако преди това бъде приета.

 

Пенка Георгиева от Пациентски организации ''Заедно с теб'' също изрази крайното си недоволство и настоя, че Здравната карта е в ущърб на пациентите. Тя е категорична, че новите правила ще застрашат здравето им, а влошаване на здравето води до по-голям разход на публични средства.

 

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да спаси бюджета си, но няма мисъл за здравето на нацията и бъдещето.

 

"Това ръководство създава само хаос, тази карта е изключително потайно нещо", посочи тя и отбеляаза, че болницата в Шумен ще остане без детска и гръдна хирургия.

"Защо се въвежда тази Национална здравна карта? Един пациент не може да лежи на две легла едновременно. Въвежда се допълнително лимитиране с нея и това застрашава наистина живота и здравето на пациента", обясни Пенка Георгиева.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама