НОВИНИ


Протестиращи връчват копие на депутатите от дело във ВАС срещу "Белене"/обновена/

2 4959 07.06.2018
Протестиращи връчват копие на депутатите от дело във ВАС срещу
bnr

Пред парламента днес отново се организира протест против възобновяването на проекта. Демонстрацията се организира от Демократична България, която събра противниците на рестарта и в предишните дни. Според лидера Атанас Атанасов той е икономически неизгоден, сеизмично и екологично опасен.


Протестиращите се събраха пред сградата на парламента, за да връчат копие от образувано дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу проекта "Белене". Жалбата е заведена веднага след като стана ясно, че е възможно неговото възобновяване.

 

„Това Народно събрание е превърнато в дом на българо-съветската дружба, защото няма нито една парламентарна група, която смее да каже „Не“ на Путин. Няма такава в днешното Народно събрание“, заявиха протестиращи, цитирани от националното радио.

 

„ГЕРБ и БСП се обединиха да изпълняват "тройния шлем" на Първанов. „Белене“ е само началото, следващата стъпка е „Южен поток“, и ни праща далече в периферията. Там, където са приятелите на Москва, не могат да участват във важните решения в Европейския съюз“, смятат други.

 

„Парламентът днес гласува за повишаване на нашите данъци, за нашите сметки за ток за десетки години напред – нашите внуци и правнуци да живеят в опасността от радиоактивен боклук за хиляди години напред“, коментираха още от събралите се пред НС протестиращи.

 

Същевремeнно хора, които са съгласни с това АЕЦ „Белене” да стане факт се очаква отново да се съберат на контрапротест, организиран от АБВ.

 

Днес размразяване на проекта АЕЦ „Белене” ще се обсъжда в пленарната зала на парламента, след като вчера получи одобрението на комисията по енергетиката.

 

Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене” депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към поредния рестарт на проекта. Те подкрепиха предложението на ГЕРБ, според което кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции. В същото време опозицията в лицето на БСП поиска мораториумът да падне веднага.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама