НОВИНИ


Станишев: Министрите на ГЕРБ станаха прокурори

13 4901 04.10.2009
Станишев: Министрите на ГЕРБ станаха прокурори
Сергей Станишев Вяра Йовева

Eфективността и почтеността на предишното управление са поставени под съмнение в момента. Става дума за добре координирана и ръководена атака, която се задвижва от новото българско правителство. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в предаването на БНТ1.



Лидерът на социалистите определи като тревожна тенденцията да се поставят ултиматуми на прокуратурата. По думите му министрите са се превърнали в прокурори, които се занимават с разследване и дори се произнасят, че ще има осъдени. „Този, който е нарушил закона, дали от БСП, дали от някоя друга партия, трябва да носи отговорност. Но аз не приемам правителството да се изживява като съдебна система", заяви Станишев. Той напомни, че всички министри, включително и самият той, са се отказали от прилагането на Закона за амнистията. „Това не е просто морален акт. Това има и правна стойност", добави Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че последните месеци са изговорени и куп лъжи по отношение на предишното правителство. Като пример той посочи обвинението на министъра на регионалното развитие, че ремонтът на МРРБ е струвал 42 млн. лв., а се оказва, че е 13млн. Министърът на финансите обявява, че бюджетната дупка е 2 милиарда и половина, а в действителност в края на месец юни бюджетът е на излишък от 180 милиона лева. По повод на обвиненията, че държавата е ограбена, Станишев напомни, че предишното правителство е започнало своята работа с фискален резерв от 4 милиарда и 200 милиона лева. В края на мандата фискалният резерв е бил над 8 милиарда лева. Заедно с това благодарение на антикризисните мерки и разумната финансова политика на предишното правителство страната е избегнала и банкова криза, каквато се случи в много други страни. 500 милиона лева са били задели в подкрепа на стотици български фирми.

По думите на Станишев не принципът да се прави ревизия на предишното управление, а начинът по който това се случва е неправилен. „Доживяхме дотам от трибуната на парламента един от лидерите на мнозинството да дава указание на независимата Сметна палата как да се правят одити и евентуално какви изводи да се направят", коментира бившият премиер.

„Аз съм човек, който не си е спестил нито една битка в последните 4 години, а и преди това. Няма да си спестя и битките на опозиционната БСП с управлението, което придобива все по-очертано десен характер", каза още лидерът на БСП. По думите му политиките, които се провеждат в момента не са толкова антикризисни, колкото в много отношения прокризисни. Според Станишев в условия на криза трябва да си проличи, че има социална държава. Ето защо БСП предлага увеличение на минималната работна заплата, така че хората с най-ниски доходи да бъдат по-защитени. Социалистите са против намаляването на осигурителната тежест с още два пункта, което ще отвори дупка от 400 милиона близо лева.

 По думите на Станишев балансираният бюджет не е достатъчен за стабилността на икономиката и сигурността на хората. Земеделските производители например се интересуват кога ще започнат изплащанията на субсидиите, които трябваше да започнат от 1 октомври. Работодателите и работещите искат възможността за заетост на половин работен ден да се увеличи - мярка, която БСП също подкрепя.

„Надявам се на предстоящия конгрес на партията да има дискусия и за постигнатото през миналите години, защото, убеден съм, че сме свършили много неща за страната и времето ще го покаже", заяви лидерът на БСП. По думите му трябва да бъдат отчетени както успехите, така и грешките и да се търси консолидация на БСП, но не на основа на лични амбиции. „Няма да допусна БСП да се избие помежду си на основата дори не понякога на принципни различия, а на личностни конфликти, което не е в интерес не само на левицата в България, това не е в интерес на България, защото тогава няма да има сериозна опозиция", категоричен беше Станишев. „Струва си битката за това в България да има силна лява партия, която е европейска, защото лявата кауза за България е изключително важна", каза в заключение лидерът на БСП.Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама