МИСТЕРИИ


Ще вкараме ли гол на световното по футбол?

2 5854 07.06.2018
Ще вкараме ли гол на световното по футбол?
Борислав Михайлов

След седмица започва Мондиал 2018, нас ни няма на футболната карта, от БФС са много доволни от себе си, а царят е гол


Светът е футбол, гласи клишето преди всяко световно първенство. И си е така. За месец всички проблеми и тревоги ще отстъпят на заден план, под грохота на пълните трибуни ще заглъхне търговската война дори. Сякаш световният мир ще се възцари в тези 32 дни. Борисов също ще гледа. А нас ще ни няма.

 

Както обикновено. Точно 20 години се навършват от последната ни поява на мондиал. Реформираната ни първа лига ще бъде представлявана на световния форум от един футболист и то исландец. Някой страничен рефер поне да бяха поканили, та да се отбележим на футболната карта. Не. Кой се доверява на съдии, участващи в съмнителни мачове. Нещо повече. В навечерието на футболния фестивал кипи от контроли. Играят всички, малки и големи, знайни и незнайни – участниците на мондиала, за да се подготвят, отпадналите, за да си сверят часовниците. На никой не му минава и през ум да премери сили с нашите национали. Затова те са на море. А футболните шефове нямат време за дреболии, чакат ги командировки.

В Русия нацияте ни ще бъде артикулирана чрез един висок мъж със синтетичен перчем. Дори и да е трезвен, надали някой там ще се поинтересува от него дали са верни публичните мълви за мащабна корупция в БГ футбола, за недотам дискретната намеса на държавата във футболните дела, за празните трибуни на архаичните ни стадиони и най-вече за изоставените на произвола на съдбата български детско-юношески школи, помнещи слава и величие.

 

Няма да се поинтересуват, защото на никого не липсваме. Което ни най-малко не пречи на самоотвержените перукокрепители от антуража на бившия вратар. Там най-дейни са някогашните великани на игрището, носили националните фланелки с номерата 7 и 9. Смалени до неузнаваем административен размер, те неуморно фукат началника и тръбят навред, че по-добро управление от тяхното футболният съюз не може да има. Със сигурност още двама мислят като тях – спортният министър и неговият патрон.

 

А България всъщност ще има и реален посланик на мондиала. Един-единствен. Деветгодишният Никола Алексиев ще гони топките на финала на 15 юли в Москва. Дори и за това заслугата не е на БФС, а на търговска верига за бързо хранене. Току виж пред всички хлапето да вземе да каже, че царят е гол.

Ето това наистина би било гол. За България. При това на световно.

 

Емил Янев- SOSbg.eu

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама