АКТУАЛНО


Рапорт даден! Дежурството по ЕС изпълнено! Помните ли приоритетите?

10 13886 08.06.2018
Рапорт даден! Дежурството по ЕС изпълнено! Помните ли приоритетите?

Някой спомня ли си вече, че има приета цяла програма с приоритети на Българското председателство, приета от властта и гласувана в парламента. Обикновеният българин със сигурност се сеща за най-големия приоритет - Западните Балкани, за който свиреха под път и над път фанфари. Но другите май всички сме забравили.


Помните ли приоритетите с абревиатури ККК – Кохезия, Конкурентоспособност, Консенсус, и ССС - Стабилност, Сигурност и Солидарност. Аз не помня. Боже! Та знае ли средният българин що е то кохезия и ще има ли почва у нас? . Измислихме инициативата и пуснахме димката да обединяваме Западните Балкани и сдобряваме анод и катод като Косово и Сърбия. Правим се на ментори за Македония и Албания. Не си даваме сметка, че аристократката Европа май ни използва като кучето Лайка в Космоса преди пак да разширят ЕС.

 

Борим международния тероризъм и миграцията в Европа. И вижте как ...ефективно, бързо и справедливо правосъдие, енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена, пише в програмата. И хоп-троп в Москва. Заради енергетиката премиерът Борисов поиска прошка и извинение от Путин и загърбихме европейските ценности на връх Председателството!

 

Поставяме акцент върху конкурентноспособността, насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа. И това изпълняваме, след като половината България се изнесе в Европа да търси прехрана, вкарваме чужденци да работят у нас и както твърдят професори и академици, от България изтичат капитали в особено големи размери.

 

Няма какво повече да говорим, ако искате по - подробно да си спомните останалите приоритети, моля на https://eu2018bg.bg/bg/news/28. По приказките на властта всичко тече по мед и масло. Така както протече и срещата на високо равнише в София. Всички, които я критикуваха, са черногледи, защото не отчели ползите от нея. А президентът Радев е търсил гарез и видял само политическа куртоазия в прегръдките и целувките между Европа и Борисов, защото не е бил поканен да мине по Моста на влюбените към НДК.

 

Каквото и да кажем за българското председателство на Съвета на ЕС за повечето от българските данъкоплатци то си остави мъглявина като биткойна и другите криптовалути. Някои намазаха яко филията, други ядоха бял хляб, а народът си остана с пръст в устата.

 

И затова, макар и Дежурството по ЕС да е към края си, българинът нито си спомня, нито го интересуват приоритетите му. Ресорният министър Лили Павлова, може да не е пионерчето от прословутата снимка с Тато Живков, но бодро ще възкликне след броени дни: "Рапорт даден!" и ще чуе "Рапорт приет!". Ще отчете като преизпълнени всички приоритети на Председателството - над 2000 събития, 25 000 делегати и гости в страната, приети регламенти, директиви, решения. Сметка - 150 млн. лв. Като в соца - план работа не върши, но отчита. Това е повече от сигурно!

 

Но ще продължим да гледаме еврото и Шенген през крив макарон. А мониторингът ще остане като примка на бг-шията. И това и сигурно.

 

Камен Буров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама