ПОЛИТИКА


Няма кой да се хване на крокодилските сълзи на Красен Кралев за хазарта

6 7356 08.06.2018
Няма кой да се хване на крокодилските сълзи на Красен Кралев за хазарта
Какво ли не би дал Кралев този кадър да се повтаря, повтаря... БГНЕС

Всичката Мара втасала, само не си я сресала… Та и министър Красен Кралев същото. Държавата ври и кипи заради милиардите за аеца в Белене, МВР се вмириса покрай Пелов, а той напира със съображения по предложените промени в Закона за хазарта от вицето Валери Симеонов.


Много притеснен бил. И понеже напоследък газетите го забравиха, дал прес-конференция, на която обявил: „Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона (Закона за хазарта) и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед“.

 

Ще рече човек, че Кралев наистина милее за спорта и за държавното Тото. Но това е на пръв поглед и то от самолет. Сценката с прес-конференцията си има цел - да покаже лоялност пред едни хора. Да видят те, че той е до тях и ще ги брани с всички средства. Защото ако безпокойството му беше автентично, щеше да седне с Валери Симеонов и да сподели своите виждания. Можеше и решение някакво да намерят, което да е полезно не само за спорта, но и за всички граждани. Така се прави, когато си загрижен истински. Другото е пушилка.

 

За да изглежда аргументиран Кралев прави някакви сметки, от които излиза, че спортното министерство, сиреч Тотализатора, сиреч федерациите, сиреч българският спорт щели да загубят 2,8 – 3 млн лева от промените, ако се гласуват. Това, според него, било страшно много. Да оставим аритметиката на Кралев, която е доста спорна.

Нещата по принцип са съвсем други. Да почнем с това доколко Кралев разбира изключително добре моралните подбуди и дали не ги бърка с материалните.

 

Ключът от бараката не е в евентуална загуба на 2-3 милиона. Скрит е в проблемите, които Кралев втори мандат не иска да реши. Ето само някои: А/ Да създаде истински, а не формален контрол върху изразходването на средства за спорт. Б/ Да промени модела с комисионните. В/ Да започне истински реформи и вместо да се наливат пари в 80-90 федерации, те да се намалят до 60, а защо не и до 50. За 7-милионна държава това не е пожелание, а условие. Дори САЩ не издържат толкова спортове, колкото ние.

 

Ако направи само тези три неща ползите ще бъдат далеч над оплаквани преждевременно загуби. Ако и това му се вижда недостатъчно, да направи изложба – елитът ще му откупи картините и…  Но това в краен случай, щото и Лувъра чака…

 

Да се върнем към моралната страна, която Кралев така смело споменава. Ако я разбираше наистина, нямаше сън да го лови като вижда, че талончета се търкат, а казина и зали с автомати има досами училища, физкултурни салони, спортни площадки и стадиони. Или може би министърът смята, че вместо да тренират децата трябва да „мечтаят“ за охолен живот с милиони от хазарт? Без труд и усилия. А дали великите ни спортисти щяха да спечелят стотиците титли, ако търкаха картончета, вместо да тренират денонощно на предела на силите и волята? Това ли послание изпраща Кралев към обществото?

 

Държавното Тото бе бастисано за сметка на частните лотарии, игри и картончета с "безкористната" помощ на политици и висши държавни чиновници. Никой не го признава, но всички са наясно. Затова крокодилските сълзи на министъра няма да заблудят никого.

Ако някой ви говори колко е загрижен за всички, значи крои планове как да забогатее. Правило на Ръсел.

Кралев – притесненият.

 

Станислав Найденов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама