НОВИНИ


Стартовата заплата за учители става 920 лева

3 5099 11.06.2018
Стартовата заплата за учители става 920 лева
БГНЕС

Стартовата заплата на учителите, която в момента е 760 лева, става 920. Това се разбраха от Министерството на образованието и социалните партньори, които подписаха новия колективен трудов договор.


Така стартовото заплащане за учители и други педагогически специалисти става 920 лева, за старши учителите и старши възпитателите – 955 лева, а за главен учител – 1005 лева.

 

Целта е учителската професия чрез повишаване на заплатите да стане привлекателна за младите хора. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

 

Увеличението ще е от 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

 

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама