БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Родната енергетика – жертва на чужди лобита и корупционни схеми

2 9247 05.10.2009
Родната енергетика – жертва на чужди лобита и корупционни схеми

Най- големите предизвикателства пред българския енергиен сектор са липсата на прозрачност, наличието на висок корупционен риск и неравностойни условия за участниците на пазара.



Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представено по време на кръглата маса "Енергийна диверсификация и енергийна сигурност" от д-р Огнян Шентов, председател на ЦИД.

Сред другите предизвикателства са силните местни и чуждестранни лобита, противопоставящи се на диверсификацията, липсата на механизми за отчетност и системно събиране на данни, посочва още Шентов.

Форумът, който се провежда в парламента, е организиран от Центъра за изследване на демокрацията в сътрудничество с Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм на Народното събрание.

В работата му участват министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров, посланиците на Норвегия и Швеция Тове Скарстейн и Пол Брейер, както и временно управляващия посолството на САЩ у нас Джон М. Ордуей, експерти и народни представители.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама