СВЯТ


Италиански министър: Макрон да се извини, че ни нарече безотговорни за бежанците

0 4661 13.06.2018
Италиански министър: Макрон да се извини, че ни нарече безотговорни за бежанците
Еманюел Макрон

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че без „официално извинение“ от Париж планираната за петък среща между лидера на кабинета в Рим Джузепе Конте и президента на Франция Еманюел Макрон трябва да бъде отменена, предава AFP.


„Ако не получим официално извинение, министър-председателят (Джузепе) Конте ще има пълното право да не отиде във Франция“, заяви Салвини пред репортери, цитира "Фокус".

 

По-рано днес новият министър-председател на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище. В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.

 

Във вторник лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти. В отговор Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик в Рим за обяснение. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама