НОВИНИ


Писна ни от корупция! Протест на обединените каузи пред МС

25 8159 17.06.2018
Писна ни от корупция! Протест на обединените каузи пред МС

Протест на обединените каузи пред Министерския съвет ще се проведе днес. В организацията му участват 27 сдружения.


Ето какво пишат организаторите в страницата на събитието във Фейсбук:

 

"Обединяваме се, за да докажем, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че "една птичка пролет не прави" и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш "на парче", лекувайки симптомите, а се отстранява целият тумор. И единението ни не е защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата", опорочена от ползването й като мото на българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост "Сговорна дружина, планина повдига".


Ако и ти вярваш в нея, ела на протеста! Не за да се молим за нещо на това правителство и парламента му, а за да изискаме и да наложим волята си над тези, на които плащаме заплатите. Нека потърсим отговорност заедно!
И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите й в политиката. Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната- българската природа. Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода.


Една шепа клептомани, които завличат всичко по офшорки, парадират нагло с парите от заграбеното, поливат се с шампанско и самодоволно и самоуверено се хилят от охраняваните си палати, от Парламента, от телевизионния екран, дори от червения килим в Холивуд. Защото притежават държавата и тя работи ежедневно за благосъстоянието им. Безнаказани, понеже правосъдието не е за всеки в тази превзета територия. Не ги интересува как живеем, какво искаме и дали още дишаме. Важно е да се строи и да има повече кредити, които да връщат не те, а бъдещите поколения. И за новия инсинератор в София, и за АЕЦ "Белене" все това е целта. За да може после подставени лица да стават собственици на енергийни дружества, банки, телевизии и др. А най-богатото "дете" на България, притежател на редица медии и с майка в банковия сектор, да продължи да се охранява от парите на държавата срещу скромната сума от 2.6 милиона. Нищо, че тези пари биха стигнали за да решат много проблеми, включително и на ловешката болница, примерно, или на хората с диабет.


Цинично е да даваш над 16 000 лв. за командировъчни до Ню Йорк на две служителки на социалното министерство, а не за нуждите на децата с увреждания, чиито майки вече втора седмица са на палатков лагер пред парламента, в очакване някой депутат да им чуе исканията или премиерът да ги посети, вместо да плаче за съдбите им пред телевизора.


Лицемерно е министрите ти да откриват на Слънчев бряг плаж със специален достъп за хора с увреждания, а да не им даваш възможност на тези хора, в инвалидни колички, да стигнат до пясъчната ивица на Корал, тъй като пътят е заграден с колове и телена ограда, като частен имот. Нагло е да казваш, че си вярващ човек, да се кръстиш пред патриарси и папи, а да нямаш нищо против строеж на хотелски комплекс със СПА център до църквата на Ванга в Рупите.
Долно е да си поръчваш ядливи чаши за еднократна употреба в министерството, когато голяма част от пенсионерите в страната нямат какво да ядат, след като си купят лекарствата и си платят месечните сметки за жилището.


Мерзко е образованието на всички деца да ти е публично заявен приоритет и да приемаш в тази връзка Наредба за приобщаващото образование, а един първокласник от аутистичния спектър да не желае да го изучи нито едно училище в "европейска" София. В 21. век, в който дистанционната форма на обучение в средното образование, както и електронното гласуване на избори отдавна са реалност в страните, членки на ЕС, само у нас те са на хартия. Дъно е да икономисваш от парите за лъчетерапия на 19 000 онкоболни, а да хвърляш близо 40 000 лева за да правиш тридневен килим от холандски рози пред НДК. Време е да кажем СТИГА. Писна ни от корумпирани чиновници, ялови закони, некомпетентни институции и безхаберна власт. Писна ни от нереформираната съдебна система, липсата на върховенство на правото и независимо правосъдие. Край на безвремието! Нито метър повече за мутрите, ако ще да ни подхвърлят белязани пари, да ни слагат белезници и органите на реда да ни запушват устата с ръка. Няма да мълчим! За да остане нещо и за децата ни, а и за децата на техните деца."
Сред организаторите са редица еко сдружения, включително "За да остане природа в България", гражданските организации срещу презастрояването в София, вкл. "Зелен Младост" и др."

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама