България използва удобен момент на пазара и започна да отглежда сериозно охлюви, пише чешкият вестник “Лидове новини”.
Луксозният деликатес изобщо не се радва на популярност в България. Причината е, че българинът няма традиции в яденето на охлюви, освен това цената на продукта не е ниска.
Затова стоката се изнася основно във Франция, Италия и Испания, където охлювите са признат деликатес. Големите търговци в България изнасят по 100 тона охлюви годишно, като изкупната цена на килограм в момента е 2,5 евро. Така най-бедната страна в Европейския съюз развива динамичен отрасъл с отглеждането на охлюви.
По предварителни разчети се очаква тази година България да изнесе около 800-900 тона охлюви и сходни продукти, което е шест пъти повече от 2008 година, информира пражкият вестник.
Френските чревоугодници имат такъв апетит, че българите се надяват през следващата година да открият нови 300 ферми в допълнение към вече съществуващите 50. Франция и Италия, които са най-големите потребители на охлюви в Европа, годишно поглъщат между 25 и 36 хиляди тона, но понеже популацията им на Запад намалява, тези страни разчитат главно на внос от Източна Европа, пише “Лидове новини”.