ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 7 октомври

0 4154 06.10.2009
Пресата на 7 октомври

Вестниците пишат за разсипията на кабинета Станишев; за това, че Желева нямала шанс за ресора енергетика; че Станишев няма да сдаде без бой лидерския пост; че верността в брака вече не е задължителна.



Ревизията на кабинета “Станишев” отчете: Разсипия!, констатира Дневен Труд.

трашна разсипия на държавни пари от администрацията на експремиера Сергей Станишев е установила втората ревизия на Сметната палата. Докладът със заключенията от нея вече е депозиран в Министерски съвет и “Труд” разполага с него. Проверката обхваща периода от началото на 2008 г. до края на юли 2009 г. Вторият одит се наложи, след като веднъж беше отказана заверка на финансовия отчет на МС за 2008 г.Новата проверка откри фрапиращи случаи - министри на екзотични пътувания, авансови плащания за неясни услуги, консултантски договори за дублиращи се дейности. Като правило администрацията не си е търсила неустойки за забавени договори.

Дянков предлага по-висок акциз и за алкохола, пише Дневник.

Седмица след като обяви официално, че предлага рязко увеличение на акциза върху цигарите от януари, финансовият министър Симеон Дянков съобщи и за предстоящ скок на акциза върху спиртните напитки с 15%. Ако това се приеме, цената на дребно на бутилка твърд алкохол, стандартни 40 градуса, ще се повиши с 1-1.40 лв., изчислиха от бранша. Акцизът е твърда сума и не зависи от цената на напитката. "Процентно увеличението ще бъде по-голямо при по-евтините алкохоли, в случая българските", каза Николай Младенов, търговски директор на един от големите вносители "Диаджео". "В момента на пазара работят 274 български предприятия, половината са на ръба на фалита и подобна мярка не би била удачна", коментира пред "Дневник" предложението Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Според експерти увеличението ще намали допълнително дела на българския алкохол на пазара, чиито продъжби вече са паднали с 40% от началото на годината.

Докога работим? Не е само там проблемът, анализира 24 часа.


Повече от 20 дни продължава играта на развален телефон между социалното и финансовото министерство за повишаване на пенсионната възраст. Първи темата повдигнаха експертите от екипа на министър Младенов на 16 септември, но притеснени от обществената реакция, дадоха заден и обявиха, че в условия на криза идеята не е на дневен ред. Не минаха и няколко дни, не друг, а вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви по Дарик радио, че не изключва вероятността възрастта за пенсия да скочи още догодина. Той пространно обясни как летвата за жените трябва да се вдигне до 63 г. и да се изравни с тази на мъжете. Мярката била начин да се осигури с времето повишение на парите за старост, лост за финансова стабилност на системата и справедлив ход от гледна точка на равенството на мъжете и жените. И МВФ, и Европейската комисия от години ни натискали за това. Дянков уточни, че трябва да се действа постепенно, като до 2012 г. жените да могат да избират дали да се пенсионират по старата, или по новата система. От социалното министерство коментираха изказването като прибързано и само като опция, която подлежи на обсъждане по принцип в консултативния съвет по пенсиите. Тотю Младенов категорично заяви, че подобна стъпка ще увеличи безработицата.

Борисов е нашият юнак, а Станишев - протоколчик, коментира за Дневен Труд Харалан Александров.

- Внезапният ход на кабинета да пусне на всенародно обсъждане в интернет стенограмите от заседанията на предишните управляващи имаше голям ефект. Падна ли достатъчна част от грима на кабинета “Станишев”, г-н Александров?

- Предишните управляващи никога не са били добре гримирани. Тези стенограми потвърждават онова, което всички усещахме - че в държавата отсъстваше организиран център, който да отстоява публичния интерес, че важни решения са взимани без достатъчна информираност и дебат и дневният ред на Министерския съвет се е влияел от разнопосочни икономически и политически интереси. Приятна изненада за мен бяха жълтите министри Даниел Вълчев и Николай Василев, които понякога звучат като “гласа на разума”. Само че аргументите им не са толкова морални, колкото идеологически и ПР мотивирани: “Ще се издъним, ще се разчуе за нас в медиите и така ще останем в историята”.
- Ясна разграничителна линия между партиите в триадата има ли?
- Не, в аргументите на министрите няма ценностна хигиена и разграничаване по оста ляво-дясно, с изключение може би на Николай Василев. Идеологическите аргументи са крайно непоследователни и обслужват конюнктурната теза на съответния министър. Румен Овчаров например се проявява ту като типичен социалист, привърженик на държавната намеса, ту като яростен либерал и застъпник на приватизацията, когато иска да продава “Булгартабак”. Този тип вътрешна противоречивост и безпринципно жонглиране с идеологически конструкции е присъщо на политическата ни класа.
- Какъв точно е интересът им?
- Ако приемем, че партиите функционират като корпорации, тогава е представен корпоративният им интерес. Липсва интересът на избирателите им, както и публичният интерес.
- На какво ви приличат заседанията на кабинета “Станишев”?
- На борд на директори на холдинг, в който различни лобита се борят кой да наложи своята версия и да прокара своя интерес.

Станишев няма да сдаде без бой лидерския пост, оповестява Новинар.

Сергей Станишев няма да се откаже от председателския пост в БСП. Макар и с уговорката, че “никой не е незаменим”, експремиерът бе категоричен: “Имам самочувствието да се явя на състезанието за лидер на БСП”. “Само конгресът може да реши коя е консолидиращата фигура. Нямам проблем да се явя дори и на общопартиен референдум”, заяви вчера Станишев. Според него проблемите на БСП са в много тесен кръг някъде по върховете. Столичните социалисти днес трябва да утвърдят кандидатурата на Гоерги Кадиев за кмет на София. На градската конференцията ще присъства и Станишев. Той щял да използва случая, за да обърне в своя полза настроенията в навечерието на конгреса, насрочен за 18 октомври.

Свинският грип разболя първите две деца у нас през новата учебна година, тревожи се 24 часа.

В 47-о СОУ в кв. Иван Вазов и в 127-о СОУ на централната улица “Парчевич” в столицата заболели съответно момиче от 10-и клас и момче от 7-и. Учениците са в добро състояние, не се налага болнично лечение, съобщиха от здравното министерство вчера. Те пият антивирусен препарат в домашни условия. Между децата няма връзка, не са пътували в чужбина, обясни д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в МЗ. Момчето на 13 г. и момичето на 16 г. се почувствали зле и се обърнали към личните си лекари. Симптомите им били обичайни: температура, кашлица, отпадналост. Джипитата веднага ги насочили към Инфекциозна болница, където им били взети проби за новия вирус A\H1N1. Назначена им била терапия с антивирусния медикамент тамифлу и било преценено, че децата нямат нужда от престой в болница. Засега не се налагат противоепидемични мерки в двете училища, ситуацията се наблюдава, казаха още от ведомството. Нямало нужда и от изследвания на съучениците на болните, нито на контактните им в семействата.

Желева няма шанс за ресора енергетика, смятат в Брюксел, съобщава Дневник.

България няма никакъв шанс за ресора енергетика в бъдещата Европейска комисия, тъй като страната не е пример за енергиен успех. Това коментира днес високопоставен източник от Еврокомисията по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че България преговаря да получи поста на еврокомисар по енергетиката и номинира за мястото в Брюксел външния министър Румяна Желева. Официално от Брюксел нямаше реакция на изявлението му, но източникът на "Дневник" посочи още, че за такъв важен ресор председателят Жозе Мануел Барозу ще търси опитни хора, а предлаганият от София кандидат няма никакъв опит в тази област. Трето, каза той, някои от големите страни членки също лобират да поемат ресора. Неофициално в Брюксел се говори, че сегашният еврокомисар Андрис Пиебалгс най-вероятно ще запази поста си, но ако това не стане, апетити към мястото му ще имат Франция, Холандия и Полша.

Верността в брака вече не е задължителна, твърди Новинар.


Вече не е задължително двама съпрузи да си бъдат верни един на друг. В досегашния текст на семейния кодекс пишеше, че отношенията между съпрузите се изграждат на основите на взаимно уважение, обща грижа за семейството, разбирателство и вярност. В поправките обаче условието за верността отпада. Това става ясно от текстовете в новия семеен кодекс, който влезе в сила от 1 октомври. Премахнахме този текст, защото няма конкретна санкция при нарушаването му. Това е по-скоро морално, а не юридическо задължение, заяви Огнян Герджиков, който е един от авторите на новия кодекс.
Сега единственият ни вариант за справедливост е да се подаде иск за вреда срещу любовника или любовницата. Друга част от новия кодекс пък предвижда да се узаконяват и бракове, сключени пред длъжностно лице, което само прилича на такова.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама