ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 8 октомври

0 4432 07.10.2009
Пресата на 8 октомври

Вестниците пишат за обвинението на Румен Овчаров към Станишев, че БСП е натикана в ъгъла; че правят регистър на бг престъпниците по света; че депресия мъчи 15% от българите.



Малки им били заплатите. А 400 млн. премии?, пита 24 часа.

Към 400 млн. лв. отиват годишно в джобовете на чиновниците в България под формата на различни допълнителни възнаграждения. Това показва проверка на "24 часа", след като преди време премиерът Бойко Борисов обяви, че ще прави ревизия на заплатите, премиите и бонусите. "Не може те да получават в пъти повече от мен, след като аз като премиер нося отговорността", аргументира се тогава премиерът. Борисов илюстрира идеята за намаляване на възнагражденията на държавните служители с факта, че един министър взема 2 хил. лв., а чиновници получават по 6000, 10 000 или 12 000 лв. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пък готви концепция за административна реформа, която ще включи и смяна на системата за заплащане.

Румен Овчаров: Обвинявам Станишев, че БСП е натикана в ъгъла, цитира 24 часа.

“Не обвинявам Сергей Станишев за резултатите на 5 юли, а за резултатите след 5 юли, защото катастрофалната загуба на доверие се случи тогава”, заявява в интервю за 24 часа председателят на БСП – София Румен Овчаров. Според него най-тревожното за БСП днес, че след като с правителството на Жан Виденов е била разбита тезата за управленската й компетентност , то сега е разбит вторият стълб, на който тя се крепи. Нейната морална чистота. Това е стожерът, направил БСП партия и запазил я повече от сто години. А сега БСП вече не е моралната партия. Не е чистата партия, защото беше наложена тезата, че в БСП са крадците на България. Натикана е в ъгъла и поема вината за управлението на ДПС, НДСВ, че дори и на Костов. За това обвинявам Сергей Станишев, казва още в интервюто Румен Овчаров.

Яка сеч в царските гори, установява Дневен Труд.

Яка сеч се вихри в “царските гори”, констатира проверка, разпоредена от шефа на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов. В понеделник и вторник са инспектирани два горски подотдела в Рила. Царските стахановци мощно са въртели брадви и са надхвърлили позволената сеч - съответно 123 и 167 на сто. Много документни нарушения, масова сеч на немаркирани многогодишни ели и смърчове, непочистени сечища и унищожен горски подраст констатира проверката. Не са пощадени 120-годишни борове и 40-годишни смърчове. Директорът на Горско стопанство - Боровец е издал заповед за спиране на сечта.

Измамникът на "Левски" поканен у нас от "Титан", пише Дневен Труд.

Руснакът от арменски произход, който според “Левски” ги е измамил за псевдотрансфера в “Рубин”, е пристигнал в България с виза по покана на “Титан” АС, собственик на ЦСКА. Тарикатът идва на 11 септември като в следващите дни преговаря и в офиса на Тодор Батков за четирима “сини”, и в клубната канцелария. Визата е редовна и автентична, потвърдиха два различни източника на “Труд”. "Запознах се с футболния мениджър Сейран Арутюнян, който имаше интерес към Иван Караджов и Спас Делев - каза Димитър Борисов, собственикът на ЦСКА. - Говорихме за евентуални трансфери през зимата. Арутюнян беше в ложата на мача ЦСКА - "Фулъм". Нямам представа с кои други български клубове е преговарял и за кого", каза още Борисов.

Правят регистър на бг престъпниците по света, съобщава Новинар.

Над 100 наши престъпници годишно биват осъдени в чужбина, съобщи прокурор Камен Михов - завеждащ отдел "Международно правно сътрудничество" във Върховната касационна прокуратура. Според него българските мафиоти заемат доста високи места в йерархията на групите в Западна Европа, свързани с търговията с дрога. "В момента водим разследвания съвместно с италианските, испанските и холандските служби и ще се опитаме да стигнем до корена на злото", закани се Михов. Прокуратурата се е прицелила към всички престъпници, които са се занимавали с пране на пари.

ДДС и за адвокатските услуги в съда, информира Дневник.

От 1 януари догодина адвокатските услуги по съдебните дела да се облагат с ДДС, предлага финансовото министерство. Сега така нареченото процесуално представителство беше единственото изключение сред предоставяните от адвокатите услуги, което не се облагаше с 20% данък. Опитът да се въведе през 2006 г. бе отклонен с мотива, че ще оскъпи разходите на граждани и фирми за делата, които водят.

Затварят кръчми, ако продават водка на деца, четем в Стандарт.


Всички магазини и заведения ще бъдат затваряни веднага, ако бъдат спипани да продават алкохол и цигари на деца. Това гласи промяна в закона, която ще предложат депутати. Те ще обсъдят много по-драстични санкции за всички, които печелят на гърба на хлапетата, тероризират ги, блудстват или нехаят за тях. Това ще стане в четвъртък на дискусията "Милост за децата", с участието на МВР шефа Цветан Цветанов, образователния министър Йорданка Фандъкова и правосъдната шефка Маргарита Попова. От "Атака" ще предложат на колегите си от ГЕРБ да се увеличи и наказанието за нехайни чиновници, които отговарят за децата.

1000 лв. глоба, ако пипнеш полицай с пръст, предупреждава Монитор.

Вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ресорната комисия в НС Анастас Анастасов са категорични, че законовите промени ще се отразят оздравително на силовия сектор. В момента работни групи изготвят промени в НК и НПК, с които ще бъдат завишени санкциите както за тези, които са посегнали на полицаи, така и за служителите, превишили правомощията си. Това обясни за "Монитор" вътрешният министър Цветан Цветанов след вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия, на което бяха обсъдени промените в трите закона за МВР, за ДАНС и за специалните разузнавателни средства. Цветанов даде за пример случая в Бяла Слатина, при който в работно време полицаи са изнудвали наемодатели и са ги заплашвали, че ако не платят, ще им направят постановка в МВР и ще ги изкарат съучастници в несъществуващо престъпление. Самият премиер Бойко Борисов призова за завишаване на санкциите за насилие над полицай. Засега не е ясно обаче как ще се изменят предвидените наказания. Сигурно е, че ако нарушиш физическата неприкосновеност на униформен, макар да не си извършил престъпление, ще отнесеш глоба от 500 до 1000 лв. Санкцията ще се налага дори ако пипнеш полицая с пръст, потвърди пред вестника зам. вътрешният министър Веселин Вучков. Той каза, че в случай на престъпление нещата вече стават относителни, защото зависят от степента на посегателство - дали например хулиганът е счупил зъб на служителя на МВР, което е средна телесна повреда, или пък е проявил още по-голяма доза агресия. "Работим усилено по изменението на нормативната уредба, но никак не са лесни нещата, защото не се правят на парче", увери Вучков.

Депресия мъчи 15% от българите, тревожи се Дума.


Различни форми на депресия измъчват около 15 процента от българите, а при 9 на сто от тях стресът се комбинира с мания и психоза. Данните съобщи вчера проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и завеждащ катедрата по психиатрия към Александровска болница в София. По думите й българите търсят помощта на невролози, но не и на психиатри, най-вече поради страха "какво ще кажат другите". В същото време някои видове депресия трябва да се лекуват само от експерти в комбинация с лекарства.
Депресиите се обострят и задълбочават обикновено в края на октомври и ноември, както и между февруари и март. Тогава рязко скача броят на хората, които страдат от безсъние. А това е първият симптом на депресията. Останалите са потиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл и нерешителност. В много случаи човек отслабва и на тегло, защото апетитът му се губи рязко.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама