НОВИНИ


Атанас Семов: У нас няма стратегия за културното наследство

0 4855 07.10.2009
Атанас Семов: У нас няма стратегия за културното наследство
Атанас Семов

Единствената страна в Европейския съюз, която няма стратегия за културното наследство е България, въпреки че с основание може да има претенциите на страна, притежаваща огромно историческо и културно богатство.



Това каза от парламентарната трибуна депутатът от РЗС Атанас Семов по време на дискусиите по промените в Закона за културното наследство.

По думите му културното наследство у нас е на път да стане жертва на интересчийство. Приемането на дребни картежни поправки, които обезсмислят труда на музейните работници, като например поправката за официалния документ, са напълно ненужни, смята Семов. А фактът, че колекционерите у нас са по-силни от музеите е абсурден, коментира депутатът.

Според Семо днес повече от всякога е нужно системно държавническо законодателство в тази област. Културното ни и историческо наследство са стратегически ресурс на държавата ни.

Той подчерта още, че Конституцията на България в чл. 23 предвижда защита на културното наследство, припомни депутатът, а действащият нов закон се грижи само за движимото културно наследство и неправомерно защитава изнасянето в българското историческо наследство в чужбина, което не може да се случи в една нормално развиваща се демократична страна.

Атанас Семов заяви, че е нужна цялостна стратегия за културното наследство, а РЗС има готовност да предложи такава стратегия.

От ПГ на РЗС настояват да се свика Консултативния съвет за национална сигурност към президента по въпросите за културното наследство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама