НОВИНИ


Световното - да бехме малко по-пийнали, да им е…е майката…

14 8498 30.06.2018
Световното - да бехме малко по-пийнали, да им е…е майката…
Те трябваше да счупат клишетата, ама... БНТ

На това световно нашенското „бъл-га-ри – ю-на-ци!“ го няма. Слава Богу. Щеше да е голям резил, в която й група да бяхме се паднали. Възгласът обаче не ни е спестен. Той извира обилно от една нескопосана реклама на хазартна фирма.


Авторите, които собственикът преди да уволни трябва да набие с пръчка, ни пробутват и вкисналото „Господ е българин“… Да се наливат пари в подобна недомислица е грях. Освен ако и който ги дава не е на това подниво…  

 

Камата е казал: „От всеки цървул трандафор не става“. Не става… Личи и по коментаторите на БНТ. Няма да говорим този път за клиповете, заснети преди първенството с екипа, който го отразява. Крясъкът „Гооооооол…“ на имитирания кастинг е в някаква степен поносим единствено заради появата на Ути Бъчваров. Щеше да е великолепен, ако ги беше подкарал с тигана...  

 

След всяко първенство се появяват текстове за коментаторите и анализаторите. Понякога са крайни, остри, но понякога и необосновано щедри. Чували сме, че работата на коментатора била тежка. Изисквали се много знания, рефлекси, богат речник и т.н. А ми да – изискват се. Но някой да е закаран насила пред микрофона? Мнозина дори са използвали връзки, интриги, че и подлости, за да се окажат там.

 

На немалко от днешните коментатори на мачовете от Русия посвещавам неповластния на времето текст на Черно фередже:

 

Да бехме малко по-пийнали,

да им ебеме майката!

Със какъвто си се събрал

със такъв си се ебал. ..

със Черно Фередже.

 

Без задни мисли и с чувство за хумор. Ако са пичове, за каквито много искат да минат, ще схванат тънкия намек.

 

Един повтори за един мач на шведите 45 пъти „треконур“. Ще докара до самоубийство някой зрител с по-слаби нерви. Не 5, не 10 – цели 45 пъти! И ако на тях им е трудно, какво да каже невъоръженият зрител?! Освен това на коментатора се плаща, а на жертвата – не. Да ви се струва честно?

 

Тези клишета са завладели главите на повечето коментатори. Може да повторите „трите лъва“ (за англичаните), “гаучосите“ (за аржентинците), „шахматистите“ (за хърватите), „кръстоносците“ (за швейцарците) няколко пъти, колкото да схванем, че ги знаете, но не ни докарвайте до безпощадно състояние от непрекъснато повтаряне. Да не говорим за „линейно подаване“, „линейна скорост“, „гардира топката“, „бегова дейност“ и др. термини. Не може без тях, но водопадът от тях може да удави и най-непридирчивите.

 

Има и добри коментатори. Има ги в БНТ, има и в „Диема“. Момчетата от БНТ сигурно се дразнят от такива сравнения, но само конкуренцията дава добър продукт.

Поканеният да коментира някои от мачовете в студиото в София – Ивайло „Нойзи“ Цветков е добър пример как може да става тази работа. Запасите му от знания за отбори и за футбола въобще респектират и сякаш нямат край. Много приятно и аргументирано звучат също Владо Манчев и Ангел Червенков. Дори нервака Вили Вуцов е полезен, въпреки че притичва и до едно друго студио да дава прогнози за участващите в хазартни залози… Камен Алипиев държи ниво, други също. Нещата всъщност са досадни най-вече заради бомбардирането на публиката с изтъркани до немай къде клишета. Ужас някакъв!

 

И не е честно да ни убеждава коментаторът за съветска власт, когато играе „сборная“. Руснаците и без наша „помощ“ правят каквото могат. От „подкрепа“ нямат нужда също испанци или германци – вторите вече отлетяха... Не би било лошо от време на време да се правят сравнения между „лъвовете“ и някои отбори на световното. За да знаем къде се „позиционираме“ (каква тъпанарска дума) в момента на футболната карта (още едно клише...).

И също така: знаем, че бразилците са „кариоките“, французите – „петлите“, датчаните – „червеният динамит“ и т.н. Ползвайте ги по-пестеливо, че много се размириса на нафталин…

 

Димитър Найденов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама