ПОЛИТИКА


Калоян Методиев: Европредседателството бе използвано за пропаганда

1 5544 04.07.2018
Калоян Методиев: Европредседателството бе използвано за пропаганда

Рекапитулацията от Българското европредседателство е негативна. Това каза в предаването ”12+3” политологът Калоян Методиев. Според него управляващите са използвали европредседателството като административно мероприятие с пропагандни цели:


"Нещата ми приличат на нещо средно между "Балкантурист" и "Работническо дело" – от една страна салтанати, хитрини, да смаем чужденците, НДК да е излъскано, пък подлезът отдолу - целият е потрошен… На две нива вървят нещата".


Калоян Методиев отбеляза, че опозицията не е могла "целево и категорично да обясни, че случващото се е сбъркано като приоритети и съдържание" и "България не може да се занимава с един затънал регион като Западните Балкани, при положение че тя самата е затънала по всички възможни показатели".

 

Според Методиев България по-скоро е трябвало "да натиска" по важни за нея теми като Шенген, еврозоната и отпадането на мониторинга. "Не трябва да ни впечатлява протоколното одобрение на европредседателството ни, а да ни интересуват конкретни резултати", допълни политологът. 

 

Калоян Методиев определи като "нонсенс" и "мит" твърдението, че сме вкарали в дневния ред на Европа Западните Балкани и смята, че темата е била "изкуствено наложена":

 

"Черна гора води преговори от 2010-а година, отваря, затваря глави, Сърбия си води от 2011-а година, вървят си преговорите на административно ниво, не е спирал интересът, действа се по всички възможни линии. Берлински процес върви, който е сериозният процес. Нито е оставил някой региона, нито е изпаднал от фокуса, просто си върви по друга линия". Методиев е на мнение, че Западните Балкани остават в сянката на по-сериозните теми пред Европа:

 

"Защото една мигрантска криза наистина е в състояние да бутне тази еврозона, разделението между регионите вече е много голямо. В България и определени части на други държави са много по-изостанали икономически от развити региони, тоест дисбалансите вътре. Нормално е тези теми да доминират, а темата за Западните Балкани беше изкуствено налагана, насила, от българската страна и резонно тя не получи никакво развитие". 

 

"Големият въпрос е за бъдещето на ЕС, за Европа на две скорости, дори на три - защото България по редица показатели попада в третата скорост", изтъкна още Методиев:

"Това са големите теми - как ще се развива еврозоната, дали ще има ядро, Шенгенското споразумение, общата армия.

 

Тук бих се съгласил с президента за Дунавската стратегия, защото Дунавската стратегия наистина трябва да влезе изключително в дневния ред на българското правителство. Оттам е дошла Европа в България - през Лом и през Русе, а от Скопие, за съжаление, досега сме индексирали само две национални катастрофи. Така че тези залитания, тези дисбаланси, които наблюдаваме в момента във външната политика на България, също трябва да се коригират, за да помогнат да не изпаднем наистина до мястото на един буфер на периферията на ЕС".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама