МИНАЛО


Осъдиха убийците на Виктор Хара

0 4828 04.07.2018
Осъдиха убийците на Виктор Хара

Чилийски съдия постанови присъди от 18 години затвор за деветима бивши чилийски военни за убийството на певеца Виктор Хара по времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет.


В рамките на същото дело се разследваше и убийството на бившия директор на службата за изпълнение на наказанията на Чили Литре Кироги, предаде ТАСС. Деветимата бивши военни получиха по 15 години затвор за убийствата на Хара и Кироги и по 3 години за отвличането на двамата. Съдът постанови и чилийската държава да изплати компенсации от общо 1,37 милиарда песо (2 милиона долара) на роднините на жертвите.


Виктор Хара, който подкрепяше Чилийската комунистическа партия, е арестуван в деня след военния преврат от 11 септември 1973 г., с който бе отстранен законно избраният президент - социалистът Салвадор Алиенде. Певецът е откаран на стадион в столицата на Чили, превърнат в затвор, там е разпитван, измъчван и разстрелян няколко дни по-късно под една от трибуните.

 

По официални данни през годините на диктатурата в Чили (1973-1990 г.) по политически мотиви са убити или изчезнали безследно 3225 души. На мъчения са били подложени над 37 000 души.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама