МИСТЕРИИ


Цирк по време на клетвата на Ердоган, три партии го бойкотираха

8 10477 09.07.2018
Цирк по време на клетвата на Ердоган, три партии го бойкотираха
Реджеп Ердоган

Три опозиционни партиии бойкотираха клетвата на президента Реджеп Ердоган. Медиите от южната ни съседка информираха, че той заминава спешно на двудневно посещение в Брюксел. Предвиждат се срещи с Антонио Таяни, Доналд Туск, Жан-клод Юнкер, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Очаква се на четири очи да се види още и с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.


Депутатите от „Народно-демократичната партия“, известна още като Партия на кюрдите, изобщо не влязоха в залата по време на клетвата. Така 67 народни представители демонстрираха несъгласието си с политиката на Ердоган. Представителите на народно-републиканската партия, сочена като наследница на Ататюрк през цялото време не се изправиха в залата, освен по време на химна. Те не аплодираха президента, така както направиха колегите им от управляващата формация. Същото поведение на тотално пренебрежение  имаха и депутатите от „Добрата партия“ на Мерал Акшенер. Според експерти това доказва, че зрее не само политически, но и етнически конфликт.  

 

 

Припомняме, българският държавен глава е единственият президент на държава-членка на ЕС, който присъства инаугурацията на турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Президентите на Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гвинея, Казахстан, Киргизстан, Македония, Пакистан, Сомалия, Украйна. Радев е категоричен, че многократно е обръщал внимание на турската намеса в българските избори и "религиозни дела". "Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи", акцентира президентът.

 

От думите на Радев стана ясно, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз. Освен това той напомни, че Турция е и югоизточната "врата" на Европа, която удържа миграционния натиск. "След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност",

добави държавният глава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама