ЕТНО КАЛЕНДАР


Палим свещи за св. Емилиан Доростолски, Емил черпи за имен ден

0 4964 18.07.2018
Палим свещи за св. Емилиан Доростолски, Емил черпи за имен ден
Св. Емилиан Доростолски

Православната църква почита днес Свети Емилиан Доростолски. Имен ден празнуват Емилиан и Емил, както и женските производни на имената.


Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), бил роб у един грък. Той бил християнин. Когато в града дошъл жесток управител, който подложил на гонение християните. Управникът попитал кои в Доростол са християни. Гражданите били изплашени от мълвата за жестокостта на управителя. Затова отговорили, че измежду тях няма нито един християнин – всички се кланят на боговете. Във възторг от мисълта, че само името му е разсеяло християнската вяра в Доростол, управителят дал разкошно угощение на гражданите. Тежко било за блажения Емилиан да слуша самохвалството на един езичник и да вижда, че липсата на твърдост у християните се обръща в позор за християнството. И ето, когато управителят пирувал, той взел чук, отишъл в капището и строшил идолите.

 

Поклониците на езичеството не знаели кой е изпочупил идолите им. По подозрение те заловили един невинен земеделец. Като чул за това, Емилиан се явил при защитниците на боговете и им заявил: “Аз строших вашите силни богове!” Той бил хванат и заведен при управителя.

 

Кой те научи така да безчестиш боговете? – запитал го разгневеният управител. Бог и душата ми! – спокойно отговорил изповедникът. Сетне прибавил: Сега и умният управител и всеки друг да видят колко са безсилни, колко са глухи и неми вашите идоли, считани за богове! Камък и дърво, преработени в идоли – ни един не се защити.

 

Разярен, управителят заповядал да бият с волска жила Емилиан. После наредил да бъде изгорен. На брега на Дунав била приготвена и запалена голяма клада. В нея хвърлили мъченика. Чрез жената на управителя, която била тайна християнка, християните получили разрешение да погребат тялото на мъченика, пострадал на 18 юли 362 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама