ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ


Хакери откраднаха профила на фитнесмодела Биляна Йотовска

1 6035 30.07.2018
Хакери откраднаха профила на фитнесмодела Биляна Йотовска

След като хакнаха профилите в две социални мрежи на актьора Юлиан Вергов, поредната жертва е фитнесмоделът Биляна Йотовска, чийто профил в Instagram бе откраднат.


"Получих имейл уж от Instagram, че профилът ми подлежи на верификация, че е 100% истински. Прегледах го доста внимателно и за съжаление клинкнах да продължа нататък. Това беше достатъчно, за да получа имейл, че моят имейл е сменен и профилът е хакнат", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Йотовска е писала на Instagram чрез Facebook и преди 2 дни получава имейл, че е нужна повече информация. Предстои тя да се свърже с ГДБОП, надявайки се да се стигне до хората, които са откраднали профила ѝ.

 

"По непотвърдена информация профилът ми е хакнат от турска група. Напоследък има бум и всички трябва да внимават много какви имейли получават. Основната причина е за пари, тези профили се продават доста добре", каза още фитнесмоделът с хиляди последователи в социалните мрежи.


Ален Попович от Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации посочи в "България сутрин", че голяма част от звездите в България в последния месец търпят такива проблеми. По думите му това е класическа фишинг атака, в която прочитаме даден имейл и смятаме, че е свързан с компания, с която имаме отношения.

 

"Има момент, в който Instagram чисто по процедура не могат да върнат нещата. В повечето случаи такива профили биват деактивирани", отбеляза експертът по социални мрежи.

 

Попович отвори скоба, че Instagram и Facebook нямат практика да изпращат имейли, че сме популярни и трябва да кликваме, за да верифицират профила ни. Той посъветва да гледаме откъде идват имейлите.

 

"Определено дигиталната грамотност трябва да се повиши", заключи експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама