АКТУАЛНО


Банка край ДПС взе 15 млн.евро от Плана Юнкер през държавната ни ББР

12 11787 31.07.2018
Банка край ДПС взе 15 млн.евро от Плана Юнкер през държавната ни ББР
Ахмед Доган

Българската банка за развитие (ББР) и Търговска банка Д АД (Д Банк) сключиха първия договор за он-лендинг финансиране в рамките на Плана за инвестиции за Европа. Според споразумението ББР ще предостави на Д Банк 15 млн. евро за финансиране на българския бизнес, като поема и до 100% гаранционен ангажимент към банката-партньор, съобщи cross.bg.


Напомняме, че банката е с основател близкия до ДПС Фуат Гювен, придобил слава покрай безмитна търговия по южната граница в мътните води на 90-те години. Фактът, че именно тя получи благословията на държавната ББР да стане пионер по Плана Юнкер със сигурност е многозначителен, особено, като се знае, че самата правителствена финансова институция съфинансира проекта. Програмата е насочена към микро-малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души, a поне 70% от финансирането ще бъде насочено към МСП сектора.

 

Компаниите могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Предвидена е и възможност за отпускане на кредитиране по инициативата на Европейската инвестиционна банка „Младежка заетост“ при облекчени условия. Лихвеният процент е до 6M EURIBOR+ надбавка от 2 до 4%. Максималният краен срок за погасяване на кредитите е до 2032 г.

 

Средствата по програмата са осигурени от Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка и са част от Инвестиционния план за Европа – един от водещите приоритети на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Фокусът му е насърчаване на инвестициите с цел да бъдат създавани работни места и растеж чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси, чрез премахване на пречките пред инвестициите и осигуряване на видимост и техническа помощ за проектите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама