АРТ ДЖУНГЛА


Ветроход на 200 години откриха край Калиакра

1 6986 13.10.2009
Ветроход на 200 години откриха край Калиакра

Дървен двумачтов ветроход на два века лежи на дъното на Черно море, източно срещу нос Калиакра. Това обявиха вчера учените от Института по океанология във Варна.



В датирането на плавателния съд е участвал директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. На база видеоматериала, направен по време на подводните проучвния, тя предполага, че корабът е на възраст 120 - 180 години, но не повече от 200, уточнява д-р Илия Щирков от Института.

По спечелен проект океанолозите извършвали проучване на дъното в района на Калиакра, когато се появил огромният силует на кораба. Било изчакано подходящо време за спускане до него. Преди 4 дни с помощта на подводница учените заснели уникални кадри на 110 м дълбочина.

Ветроходът с източен нос бил напълно запазен. Такова нещо досега не се е случвало, казват участници в експедицията. Единствено мачтите и такелажът на плавателния съд са повредени. Причините за това могат да бъдат две - силен щорм, извил се в района и довел до корабокрушението, или повреда от съвременна трална дейност, уточняват учените.

Ветроходът е дълъг 52 м и широк 6 м. Видеокадрите показват отблизо кърмата, ясно се вижда щурвалът, който е леко разрушен. Обективът е успял да заснеме също настилката на палубата, обшивката на корпуса, котвата (бел. ред - тип адмиралтейска), забита в пясъка. Има съмнение, че е запазена и фигура на жена, която по традиция се слага на носовата линия. На едната от мачтите личи марсова площадка с полукръгла форма.

Учените посвещават откритието си на 140-годишнината, която празнува Българската академия на науките.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама