НАРОДЕН ГЛАС


Д-р М. Ненков за Фрог: Упойката може да отнеме живота на пациент, ако той е с генетичен дефект

7 10483 01.08.2018
Д-р М. Ненков за Фрог: Упойката може да отнеме живота на пациент, ако той е с генетичен дефект
Д-р Мирослав Ненков БГНЕС

Огромният процент на нещастни случаи с пациенти по време на операция са свързани със самата процедура, а не с анестезията.


Има колеги, които казват на близките на починалия: „Не аз му срязах артерията и затова ти умря близкият”, а: „Не му издържа сърцето на упойката”. Това заяви пред Фрогнюз бившият зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков по повод предположението че смъртта на родилката в Плевен е настъпила следствие на предозирана упойка.   

 

В повечето случаи усложненията по време на операция са продукт на самата манипулация, а не на анестезиологията.  

 

Огромният страх, който се генерира в нашето общество към анестезията, се корени в две неща: Първо, никой човек не обича да е безпомощен и да е оставен на грижите на непознато лице по време на анестезия. Второ, всеки се е наслушал на разстърсващи истории за това как някой не се е събудил от упойката.

 

Има ситуации, в които се наблюдават анестезиологични усложнения. Те са свързани с анатомически особености на пациентите, което затруднява поставянето на тръба в трахеята, или с неизвестна болест, каквато е злокачествената хипертермия. Една абсолютно добре проведена анестезия може да отнеме живота на пациента само защото той има специфичен генетичен дефект, за който няма признаци.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама